Inhoudsopgave
Kan de regering een wetsvoorstel wijzigen?
Als de regering en de Tweede Kamer (of de Eerste en de Tweede Kamer samen) met elkaar vergaderen over een voorstel voor een nieuwe wet, dan mogen ze deze wet veranderen. Dit kan natuurlijk alleen als de kamer of beide kamers de wet nog niet hebben aangenomen. In het staatsrecht heet dit het recht van amendement.
De regering kan een door haar ingediend voorstel van wet wijzigen zolang het niet door de Tweede Kamer is aangenomen (artikel 84, eerste lid, van de Grondwet). Een nota van wijziging wordt in het stadium van het voorbereidend onderzoek veelal gelijktijdig met de nota naar aanleiding van het (nader) verslag aangeboden.
Kan de Eerste Kamer een wetsvoorstel indienen?
De Eerste Kamer kan geen wijzigingen aanbrengen in een wetsvoorstel, maar een voorstel alleen goedkeuren of verwerpen. De Eerste Kamer mag de regering ook controleren, maar maakt niet zo vaak gebruik van die mogelijkheid.
Welke wetten zijn doorgevoerd?
Waar vind ik de stand van zaken van een wetsvoorstel?
- In de wetgevingskalender kunt u in de rubriek ‘Wetgeving in wording’ zien welke nieuwe wetten eraan komen.
- Wetsvoorstellen die bij de Tweede Kamer in behandeling zijn, vindt u op de website van de Tweede Kamer.
Hoe kan een wet gewijzigd worden?
Zolang een wetsvoorstel in behandeling is bij de Tweede Kamer kan de regering een door haar ingediend wetsvoorstel wijzigen. Ook de Tweede Kamer kan een door de regering ingediend wetsvoorstel wijzigen. Dit laatste wordt het recht van amendement genoemd.
Kan een burgers een motie van wantrouwen indienen?
In Nederland kan een motie van afkeuring bijvoorbeeld worden aangenomen door de Tweede Kamer, als de kamer ontevreden is over het functioneren van een minister. Het indienen van een motie toont op zich niet meer aan dan dat de indiener reden ziet een motie in te dienen.
Kan de Tweede Kamer een wetsvoorstel intrekken?
Zolang de Tweede Kamer of de Eerste en Tweede Kamer samen hun eigen voorstel voor een nieuwe wet nog niet hebben aangenomen, kunnen de kamerleden die het voorstel hebben gemaakt het voorstel intrekken.
Heeft de Eerste Kamer het recht van motie?
Motie. Een motie is geen recht maar wel een heel belangrijk middel. Het is een uitspraak van Eerste Kamer.
Wat is een wetsvoorstel?
Meestal dient de regering (de Koning en de ministers) een wetsvoorstel in. Dit heet een regeringsvoorstel. Maar ook Tweede Kamerleden kunnen een wetsvoorstel indienen. Dit heet dan een initiatiefvoorstel.
Hoe maakt de regering wetten?
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.
Hoe komt een wet tot stand?
Hoe komt een wet tot stand? De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.