Inhoudsopgave
Hoe wordt de uitspraak genoemd in een niet Contentieuze procedure?
Oneigenlijke rechtspraak (ook wel voluntaire jurisdictie of willige rechtspraak genoemd) is burgerlijke rechtspraak in zaken waarbij er geen sprake is van een juridisch geschil. Tegenover oneigenlijke rechtspraak staat het begrip eigenlijke rechtspraak (ook wel contentieuze jurisdictie genoemd).
1 Van oneigenlijke rechtspraak is bijvoorbeeld sprake indien een wijziging in iemands rechtstoestand wordt beoogd, zoals bij ondercuratelestelling of de benoeming van een voogd. Tegenover oneigenlijke rechtspraak staat het begrip eigenlijke, of contentieuze rechtspraak.
Wat is een civiele rechter?
De civiele rechter behandelt civiele zaken van meer dan € 25.000 of van onbepaalde waarde. Van onbepaalde waarde is sprake als in een zaak partijen twisten of er tussen hen een overeenkomst bestaat. Of een zaak waarbij een partij wil dat de tegenpartij iets doet of ergens mee stopt.
Wat is een aanhangig?
Het starten van een procedure bij de rechter; in een strafproces gebeurt dat door een dagvaarding of een oproep door de officier van justitie, in een civiel proces door een dagvaarding door de eisende partij aan de gedaagde partij of een verzoekschrift aan de rechter.
Hoe maak je een zaak aanhangig?
Bij een strafzaak wordt een zaak aanhangig gemaakt door een oproep van de officier van justitie of het indienen van een dagvaarding. Bij een civiele procedure dient de eisende partij een dagvaarding of een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank.
Wat is eiser in het burgerlijk procesrecht?
Eiser is de naam die in het burgerlijk procesrecht aan een procespartij wordt gegeven, die een civiele procedure begint. Het woord is afgeleid van eis: de eiser wil van de rechter een bepaalde beslissing. In een civiele procedure is alleen sprake van een eiser bij een dagvaardingsprocedure.
Wat is een eiser in een civiele procedure?
In een civiele procedure is alleen sprake van een eiser bij een dagvaardingsprocedure. In een verzoekschriftprocedure spreek je niet van eiser maar van verzoeker. Overigens kan ook de tegenpartij van de eiser, de gedaagde zelf een eis instellen. Dit wordt dan een eis in reconventie genoemd.
Wat is een eiser in reconventie?
Overigens kan ook de tegenpartij van de eiser, de gedaagde zelf een eis instellen. Dit wordt dan een eis in reconventie genoemd. De oorspronkelijke gedaagde wordt dan aangeduid als gedaagde in conventie tevens eiser in reconventie. De partij die hoger beroep instelt wordt de appellant genoemd en is feitelijk de eiser in hoger beroep.