Inhoudsopgave
Wat zie je met een elektronenmicroscoop?
In een elektronenmicroscoop wordt met een straal gebundelde elektronen het oppervlak of de inhoud van een minuscuul object zichtbaar gemaakt. Door het gebruik van elektronen in plaats van fotonen, zoals in lichtmicroscopie, kan een hogere resolutie en vergroting bereikt worden.
Wat kost een elektronenmicroscoop?
Een elektronenmicroscoop kost vaak enkele miljoenen in aanschaf en heeft hoge onderhoudskosten. De NWO-subsidie zal gebruikt worden voor aanschaf van de nieuwste EM-apparatuur, het ontwikkelen van de volgende generatie microscopen en het faciliteren van EM voor een brede groep gebruikers.
Wie heeft de elektronenmicroscoop uitgevonden?
Ernst Ruska
Max KnollBodo von Borries
Elektronenmicroscopie/Uitvinders
Waarom kun je DNA niet zien door een lichtmicroscoop?
Met een lichtmicroscoop losse moleculen bekijken zit er dan ook niet in: de meeste moleculen zijn namelijk kleiner dan die 250 nanometer -enkele uitzonderingen zoals strak opgevouwen DNA daargelaten – en dus te klein om op die manier te kunnen zien.
Hoeveel keer vergroot een elektronenmicroscoop?
Om virussen te kunnen zien is een elektronenmicroscoop nodig. Deze microscopen gebruiken geen licht, maar elektronenbundels om het object zichtbaar te maken. Moderne elektronenmicroscopen kunnen vergrotingen bereiken van wel 50 miljoen keer, en maken daarmee zelfs moleculen zichtbaar.
Hoe groot is het oplossend vermogen van een lichtmicroscoop?
Het oplossend vermogen van een microscoop (de resolutie) wordt gedefinieerd als de kleinste afstand waarmee twee punten nog net gescheiden worden weergegeven. Het oplossend vermogen is vooral afhankelijk van het objectief, in mindere mate van de condensor, terwijl het oculair niet veel bijdraagt.
Wat is TEM en SEM?
Rasterelektronenmicroscopie (SEM) en transmissie-elektronenmicroscopie (TEM) zijn standaard beeldtechnieken voor het analyseren van halfgeleiderapparatuur en zijn onontbeerlijke hulpmiddelen bij de kwaliteitscontrole, foutenanalyse en bij de research en ontwikkeling.
Wat is nanoniveau?
Kleiner dan 250 nm kun je met zichtbaar licht niets meer zien, omdat je object dan kleiner is dan de helft van de golflengte van het licht en dan kaatst het licht niet meer (voldoende) terug.