Waarom werken als ambtenaar?

Waarom werken als ambtenaar?

Bij de overheid werken veel fijne mensen waar je prettig mee kunt samenwerken. Werken bij de overheid, betekent werken in een politiek aangestuurde organisatie. Ambtenaren zijn niet anders gewend en zijn loyaal aan de politiek. Bestuurders mogen heel blij zijn met hun ambtenaren!

Is politie rijksambtenaar?

De politie hoort ook bij de publieke sector. Daarom zijn de mensen die bij de politie werken, officieel allemaal ambtenaar. Voor politieambtenaren geldt de cao Politie. De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is op politieambtenaren niet van toepassing.

Wie benoemt een ambtenaar?

De gemeenteraad benoemt de wethouders. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en voorzitter van het college van burgemeester en wethouders (B&W). De burgemeester kun je bijvoorbeeld inschakelen wanneer het gaat over de openbare orde en veiligheid.

Wat is een goede ambtenaar?

‘ Een ambtenaar moet initiatiefrijk zijn, risico’s durven nemen, maar ook loyaal zijn en goed advies geven. In het boek geeft Jeroen Busscher, een bekende managementdenker, tips over leidinggeven aan ‘de ideale ambtenaar’.

Waarom bij de gemeente?

Gemeente voert landelijk en eigen beleid uit Over veel zaken mag de gemeente zelfstandig beslissen. Daarnaast voert de gemeente ook veel landelijke wetten uit. Dit heet medebewind. Zo moet elke gemeente paspoorten en identiteitskaarten uitgeven aan haar inwoners.

Wie vallen onder CAO Rijk?

De CAO Rijk geldt alleen voor ambtenaren met een arbeidsovereenkomst met de Staat der Nederlanden. Deze cao geldt niet voor civiele experts, verkiezingswaarnemers, lokale werknemers in het buitenland en leden van het onderwijspersoneel op een Europese School.

Welke voordelen heb je als ambtenaar?

Ambtenaren kunnen bij Ambtenarenlening.nl tegen een lagere rente een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten. Uit onderzoek van Ambtenarenlening blijkt dat ambtenaren maar liefst 9 keer zo weinig betalingsachterstand hebben als de gemiddelde Nederlander. Dat vertaalt zich in gunstigere voorwaarden.

Related Posts