Inhoudsopgave
Wat valt onder beperking van bewegingsvrijheid?
Een beperking van de bewegingsvrijheid is bijvoorbeeld sprake als de cliënt binnen een accommodatie niet kan gaan en staan waar hij wil. Van een beperking in de vrijheid om het eigen leven in te richten is bijvoorbeeld sprake als een cliënt bepaalde communicatiemiddelen niet of slechts beperkt mag gebruiken.
Is kalmerende medicatie een vorm van vrijheidsbeperking?
Binnen de nieuwe Wet zorg en dwang, die op 1 jan. 2020 ingaat, vallen psychofarmaca onder onvrijwillige zorg. Volgens deze wet wordt overleg met de cliënt of mantelzorger binnen een multidisciplinaire aanpak vereist. Een behandelplan en een evaluatie hiervan is hierbij noodzakelijk.
Waarom nieuwe wet Zorg en dwang?
De Wet zorg en dwang is er om vrijheidsbeperking tegen te gaan en gaat uit van een getrapt zorgmodel. Als het niet lukt om een vrijwillig alternatief te vinden voor de onvrijwillige zorg, wordt er steeds meer deskundigheid ingeschakeld om mee te denken.
Wat is een taak van de Wzd functionaris?
Een Wzd-functionaris beoordeelt het zorgplan en: ziet toe op de inzet van de minst ingrijpende vorm van onvrijwillige zorg; stimuleert de mogelijke afbouw van onvrijwillige zorg; is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken rondom het verlenen van onvrijwillige zorg.
Wat is de reden dat de Wet zorg en dwang is gekomen?
De Wet zorg en dwang heeft als belangrijkste doel het zo veel mogelijk voorkomen van onvrijwillige zorg. Dat is zorg waarmee een cliënt of zijn vertegenwoordiger níet instemt of waartegen de client zich verzet.
Wat wordt binnen de Wet zorg en dwang bedoeld met alternatieven?
Alternatieven zijn minder ingrijpende maatregelen waar de cliënt wél mee instemt. Het zoeken hiernaar vraagt creativiteit van zorgverleners. De Alternatievenbundel onvrijwillige zorg (pdf, 2019) van Vilans geeft inspiratie en voorbeelden. Als een cliënt zich verzet, is er alsnog sprake van onvrijwillige zorg.
Wat is vrijheidsbeperking in de zorg?
Vrijheidsbeperkende maatregelen Vrijheidsbeperkende maatregelen. Soms kan een patiënt door ziekte ernstig verward of onrustig worden. Het gevolg kan zijn dat het nodig is om de bewegingsvrijheid van de patiënt te beperken, om zo de patiënt tegen zichzelf of anderen te beschermen.
Wat is er veranderd in de Wet zorg en dwang?
De Wet zorg en dwang (Wzd) gaat in de ouderen- en de gehandicaptenzorg de wet BOPZ vervangen. De nieuwe wet beschermt mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) of een verstandelijke beperking tegen onnodige onvrijwillige zorg, fysieke vrijheidsbeperking en gedragsbeïnvloedende medicijnen.
Wie mag Wzd-functionaris zijn?
De Wzd bepaalt dat als Wzd-functionaris kunnen worden aangewezen: * ter zake kundige artsen; * gezondheidszorgpsychologen; * orthopedagogen-generalist. Onder ter zake kundige artsen worden specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten verstaan.