Inhoudsopgave
Wat deed Filips de tweede?
Karel V heerste kortom over een enorm rijk. Dat rijk was zo groot dat gesteld werd dat hij de scepter zwaaide over een gebied waar de zon nooit onderging. Karel V zat zelf overigens ook niet stil en voegde nog verschillende gebieden aan zijn rijk toe. Over zijn erfenis had Filips II dus niet te klagen.
Wie welke groep bestuurde de Nederlanden bij de afwezigheid van koning Filips II?
In 1555 droeg Karel V de regering van de Nederlanden over aan zijn zoon Filips II. Karel verzocht Filips de eenheid te bewaren en niet toe te geven aan de “ketters.” – Landsheer Filips II. De 17 gewesten erkenden Filips II als hun vorst.
Wat vonden de katholieken van de Beeldenstorm?
Rondtrekkende predikanten roepen gelovigen op om hun bestaan in te richten volgens de Bijbel. Daarin staat dat de mens sober moet leven, en dat hij geen beelden mag maken van God of van mensen. Katholieken zondigen tegen die regels. Hun rijkversierde kerken staan vol met beelden.
Waarom komen de Nederlanden in opstand?
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
Wat wilde Filips de tweede?
In 1595 verklaarde hij openlijk de oorlog. Pas in het jaar van Filips’ dood, 1598, werd in Frankrijk met het Edict van Nantes een religieus compromis bereikt, waarmee een eind kwam aan de Hugenotenoorlogen. Daarmee kwam ook een eind aan de Spaanse en de Engelse interventie.
Welke kritiek heeft Willem van Oranje op Filips II?
Hij accepteerde geen kritiek op de katholieke kerk. Woedend was hij over de Beeldenstorm, waarbij er massaal vernielingen werden aangericht in de katholieke kerken. Filips II stuurde hertog Alva naar ons land. Deze stelde een rechtbank in die protestanten moest bestraffen.
Welke godsdienst belijdt Filips II?
Filips II, verdediger van het rooms-katholieke geloof, was koning over een rijk waar de zon nooit onderging. Hij probeerde via oorlogvoering en slimme huwelijken zijn concurrenten Frankrijk en Engeland in toom te houden, zette tevergeefs de ketters in de Nederlanden onder druk en versloeg de Ottomanen.
Wat deed Keizer Karel V?
Vanaf 1506 tot 1555 was hij de landsheer van uiteindelijk (sinds 1543) alle Nederlandse gewesten, van 1516 tot 1556 als Karel I koning van Spanje en van 1519 tot 1556 als Karel V Rooms-Duits keizer. …
Waarom Beeldenstorm 1566?
Volgens sommigen had de Beeldenstorm een religieuze oorzaak: in de 16e eeuw kwam het calvinisme op in de Nederlanden. De aanhangers van het calvinistisch protestantisme zouden erg gekant zijn tegen het vereren van heiligen. Ook de opkomst van een middenklasse wordt in verband gebracht met de Beeldenstorm.