Inhoudsopgave
- 1 Wat doe je met glasscherven?
- 2 Hoe scherven opruimen?
- 3 Waar scherven weggooien?
- 4 Wat kost glas afvoeren?
- 5 Waarom mag kristal niet in de vaatwasser?
- 6 Wat te doen bij glasscherf in wond?
- 7 Hoe ontstaat aanslag op glaswerk in vaatwasser?
- 8 Is er water onder in de vaatwasser?
- 9 Hoe verzorg je een steekwonde?
- 10 Wat helpt tegen kleine wondjes?
Wat doe je met glasscherven?
Maar wat hoor je met de glasscherven te doen? Je zou denken dat ze gewoon in de glasbak horen, maar niets blijkt minder waar. Glazen horen namelijk niet thuis in de glasbak, maar bij het restafval.
Hoe scherven opruimen?
Haal de allergrootste scherven met de hand weg. Met een boterham kun je de kleine glasrestjes weghalen door het brood er zachtjes op te drukken. Het glas zal in de boterham blijven zitten en ook de kleinste splintertjes worden zo meegepakt. De boterham wel meteen weggooien en niet laten rondslingeren!
Hoe gooi je glasscherven weg?
Glazen potten en flessen (‘verpakkingsglas’) gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Waar scherven weggooien?
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Wat kost glas afvoeren?
U kunt bij een OPO uw vlakglasafval gratis storten; wel kan een klein bedrag aan handelingskosten in rekening worden gebracht (maximaal € 10,- per ton vlakglasafval). Als een inzamelpunt een groen vlaggetje heeft, betekent dit dat het een ORCIV gecertificeerd bedrijf is.
Hoe ruim je glasscherven op?
Dan is het trucje met de boterham heel handig. Haal de allergrootste scherven met de hand weg. Met een boterham kun je de kleine glasrestjes weghalen door het brood er zachtjes op te drukken. Het glas zal in de boterham blijven zitten en ook de kleinste splintertjes worden zo meegepakt.
Waarom mag kristal niet in de vaatwasser?
We raden u aan uw kristal met de hand af te wassen; de hoge temperatuur in de vaatwasmachine en de bijhorende afwasmiddelen kunnen de glazen beschadigen. Als u de glazen toch in de vaatwasmachine stopt, gebruik dan een zachte cyclus en mild reinigingsmiddel!
Wat te doen bij glasscherf in wond?
Als er een voorwerp (glas, mes, of iets dergelijks) in zit, druk dan niet direct op de wond maar druk de wondranden naar elkaar toe….Druk net zo lang op de wond totdat:
- het bloeden stopt.
- je een wonddrukverband aan kunt leggen.
- professionele hulp het overneemt.
Wat te doen met glas in je vinger?
Splinters zijn kleine stukjes van bijvoorbeeld hout, glas of staal….Zelf verwijderen van een splinter
- Kijk waar en hoe diep de splinter zit.
- Kun je de splinter zien en steekt hij iets buiten de huid dan kun je hem met een pincet verwijderen.
- Controleer of er geen resten achter zijn gebleven.
Hoe ontstaat aanslag op glaswerk in vaatwasser?
Aanslag op glaswerk kan in de vaatwasser ontstaan door kalk of glascorrosie. Een eenvoudige manier om de oorzaak te bepalen is om er een druppel witte azijn op uit te wrijven. Als de waas verdwijnt, dan gaat het om kalkaanslag. Heeft de witte azijn geen effect, dan hebben we te maken met glascorrosie. Hieronder lees je wat je in beide gevallen
Is er water onder in de vaatwasser?
Er ligt water onder in de vaatwasser (foutcode E20 in eventueel display) Spoel de vaat vóór het afwassen altijd af in de gootsteen of met behulp van het spoelprogramma van de vaatwasser. Als er veel spullen van kunststof of hout in de vaatwasser zitten, zal er na het drogen veel condenswater in de vaatwasser aanwezig zijn.
Waarom neemt de vaatwasser geen water op?
De vaatwasser neemt geen water op (foutcode E10 in eventueel display) Andere etensresten, zoals bijv. eieren en spinazie, zullen door het warme water bij de hoofdwas niet worden weggespoeld, maar juist vast gaan zitten. Als er geen spoelmiddel in de vaatwasser zit, zal het water tijdens het drogen te langzaam van de vaat aflopen.
Hoe verzorg je een steekwonde?
Hoe bied ik eerste hulp?
- Verzorg de wonde zoals een schaafwonde.
- Baad een wonde aan de hand of de voet indien mogelijk in een badje met chloraminetabletten. Zo worden diepe wonden beter ontsmet.
- Dek de wonde steriel af.
- Als het voorwerp nog in de huid zit, laat het dan zitten en raadpleeg een arts.
Wat helpt tegen kleine wondjes?
Kleine wondjes
- Maak het wondje en omgeving schoon met water of ontsmettingsmiddel.
- Raak het wondkussen van de pleister niet aan.
- Knip de pleister op maat en in de juiste vorm (zie pleisterkaart)
- Plak de pleister.
- Plak openstaande delen van een pleister eventueel af met een kleefpleister.