Kan je zomaar je bloed laten testen?
Een bloedonderzoek kan gedaan worden om verschillende redenen. Een veel voorkomende reden is als een arts beoordeeld dat er mogelijk sprake is van een ziekte, aandoening of allergie bij de patiënt, maar dat de arts niet precies weet wat er scheelt. Bloed prikken kan dan opheldering of bevestiging bieden.
Wat is een algeheel bloedonderzoek?
In een algemeen bloedonderzoek bepalen we jouw algemene gezondheid. Dit bloedonderzoek is erop gericht een overzichtelijk beeld te geven. We doen een anemie screening middels Hb en MCV, een schildklierhormoon bepaling (TSH bij afwijkind van de TSH een FT4) en we nemen de nierfunctie en leverfunctie mee.
Het is ook mogelijk om bloed te prikken op eigen initiatief. Dit kun je zelf doen met thuistesten of laten doen bij commerciële gezondheidscentra. Je kunt dit doen om te kijken of er iets aan de hand is met je lichaam, nog voordat je klachten hebt. Dit wordt een preventieve bloedtest genoemd.
Wat is afname van bloed?
Bloedprikken: Afname van bloed voor medisch onderzoek. Afname van bloed voor medisch onderzoek is één van de meest voorkomende onderzoeken. Dit laboratoriumonderzoek is een relatief simpel onderzoek en daardoor niet erg belastend voor een patiënt. Bloedonderzoek beslaat een heel wijd spectrum.
Is bloedonderzoek nuchter?
Bloedprikken nuchter? Voor bloedprikken hoef je niet altijd nuchter te zijn. Dat is afhankelijk van het soort bloedonderzoek dat er bij jou gedaan wordt. Je huisarts zal je hierover voorafgaand aan het onderzoek informeren. Indien je nuchter moet zijn voor het bloedprikken, dan mag je de nacht vóór het bloedprikken niet eten, drinken en roken.
Welke uitslagen kunnen per ziekenhuis verschillen?
Uitslagen kunnen per ziekenhuis verschillen. Toch kan bloedonderzoek onverwachte bevindingen opleveren. ‘Zo kunnen er afwijkende cellen aanwezig blijken die wijzen op kanker, terwijl zowel de patiënt als de arts eigenlijk dacht aan iets anders, zoals een ontsteking.