Inhoudsopgave
Hoe kan ik zien of een mail nep is?
Tips om een nepmail en neptelefoontje te herkennen
- Vaag of onduidelijk e-mailadres.
- Algemene aanhef.
- Vraag om je persoonlijke gegevens.
- Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist.
- Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen.
Hoe komt een spammer aan je e-mail?
Je ontvangt spam als je e-mailadres openbaar op het internet staat. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld je e-mailadres achterlaat op een forum of op sociale media. Je e-mailadres wordt dan namelijk doorgespeeld aan partijen die spam versturen. Ook kunnen de afzenders aan je e-mailadres komen via spyware.
Hoe ziet phishing eruit?
Controleer het adres van de afzender. De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn als die van je bank of webwinkel, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie. Kijk goed naar de domeinnaam waarvan je de e-mail hebt ontvangen.
Tips om een nepmail en neptelefoontje te herkennen
- Vaag of onduidelijk e-mailadres.
- Algemene aanhef.
- Vraag om je persoonlijke gegevens.
- Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist.
- Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen.
Wat is phishing en wat kun je er tegen doen?
Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.
Hoe herken ik valse mail Belastingdienst?
Momenteel is een valse e-mail in omloop. Hierin lijkt het alsof u een nieuwe e-mail van de Belastingdienst hebt ontvangen in de Berichtenbox van MijnOverheid. In de e-mail staat dat u dit nieuwe bericht kunt lezen door op een link te klikken. Wij zullen u nooit vragen om via een link naar de Berichtenbox te gaan.
Hoe weet je of een mailadres klopt?
Als eerste stel je de vraag, bestaat dit e-mailadres wel echt of heb ik een tikfout gemaakt….Er bestaat een website waarmee je een e-mailadres op echtheid kunt controleren:
- Open de website e-mail checker.
- Vul het e-mailadres in de balk.
- Klik op Check om het e-mailadres op echtheid te testen.
Wat te doen bij nepmail Belastingdienst?
Klik met de rechtermuisknop op het verdachte bericht en selecteer ‘Berichtbron weergeven’.
- Kopieer de volledige inhoud en plak deze inhoud in een nieuwe e-mail.
- Verstuur deze nieuwe e-mail naar [email protected].
Welke valse mails zijn er in omloop?
Overzicht van phishing mails die in omloop zijn Gelukkig kun je op de website van de fraudehelpdesk een duidelijk overzicht bekijken van phishing mails die in omloop zijn. Dit zijn e-mails die in Nederland worden verstuurd naar verschillende en zijn gemeld door gebruikers of instanties.
Is mijn e-mailadres nog veilig?
Op haveibeenpwned.com kunt door simpelweg een e-mailadres of gebruikersnaam in te vullen achterhalen of u daar ook bij zit. De site voegt regelmatig de gegevens van nieuwe lekken toe. Daarom is het verstandig om hem zo nu en dan te bezoeken om te weten of u nog veilig bent.