Inhoudsopgave
- 1 Hoe sla je zuurstof op?
- 2 Hoe kan zuurstoffles ontploffen?
- 3 Waarom non Rebreathing masker?
- 4 Wat geeft het gele dopje aan bij een zuurstoffles?
- 5 Kan een zuurstofcilinder exploderen?
- 6 Hoe maken ze zuurstofflessen?
- 7 Kan een zuurstofcilinder ontploffen?
- 8 Wat zit er in een zuurstoftank?
- 9 Hoe lang moet u zuurstof gebruiken?
- 10 Wat is zuurstofgebruik thuis?
- 11 Kan een gasfles buiten staan?
Hoe sla je zuurstof op?
Wanneer u extra zuurstof nodig hebt, komt hiervoor zuurstofapparatuur bij u thuis te staan: de zuurstofbron. Deze brengt zuurstof via een slangetje in uw luchtwegen. Daar vermengt de zuurstof zich met de lucht die u inademt. Er zijn verschillende soorten zuurstofbronnen.
Hoe kan zuurstoffles ontploffen?
Wanneer een zuurstofcilinder valt en daarbij het reduceerventiel afbreekt, kan de cilinder veranderen in een projectiel dat met hoge snelheid door de ruimte schiet. Na een botsing met een muur, een bed of een medisch apparaat kan vervolgens ook brand of een explosie ontstaan.
Waarom non Rebreathing masker?
Een non-rebreathing mask is een masker dat gebruikt wordt over mond en neus om zuurstof toe te dienen. Het masker moet goed afsluiten rond mond en neus zodat er zo min mogelijk lekkage optreedt en om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk zuurstof uit het reservoir wordt ingeademd.
Kunnen zuurstofflessen bevriezen?
Stikstof bevriest bij -210°C, zuurstof bij -219°C, koolstofdioxide bij -79°C en water bij 0°C. Als we de temperatuur dus laten zakken tot -219°C, is bijna alle lucht bevroren. Alleen de speciale edelgassen nog niet, maar die kun je niet bevriezen. Gelukkig zit er daar helemaal niet veel van in de lucht.
Wanneer u extra zuurstof nodig hebt, komt hiervoor zuurstofapparatuur bij u thuis te staan: de zuurstofbron. Deze brengt zuurstof via een slangetje in uw luchtwegen. Daar vermengt de zuurstof zich met de lucht die u inademt.
Hoe zuurstoffles bewaren?
Sluit een zuurstofcilinder nooit aan in de buurt van ‘open vuur’. Ventileer de ruimte waar een zuurstofcilinder wordt verwisseld. Bewaar een maximale voorraad van 50 (water) liters. Bewaar reserve-cilinders zoveel mogelijk in een ruimte buiten de woning.
Wat geeft het gele dopje aan bij een zuurstoffles?
1. Verwijder het gele kunststof dopje (verzegeling) uit de afsluiter van de volle cilinder en gooi dit dopje meteen weg. 2. Houd de drukregelaar recht voor de opening van de cilinder en schroef hem met de handwartel vast (rechtsom draaien).
Stikstof bevriest bij -210°C, zuurstof bij -219°C, koolstofdioxide bij -79°C en water bij 0°C. Als we de temperatuur dus laten zakken tot -219°C, is bijna alle lucht bevroren. Alleen de speciale edelgassen nog niet, maar die kun je niet bevriezen.
De naam is afkomstig van het werkingsmechanisme: uitgeademde lucht wordt niet opnieuw ingeademd, omdat in het masker ventielen zitten die ervoor zorgen dat er lucht wordt ingeademd met een hoge concentratie zuurstof vanuit het zakje (reservoir) en dat de uitgeademde lucht het masker verlaat, zodat deze niet opnieuw …
Kan een zuurstofcilinder exploderen?
Hoe maken ze zuurstofflessen?
Zuurstofgas kan worden geproduceerd door ofwel gasvormige lucht te scheiden met behulp van adsorptie (PSA) of gefractioneerde destillatie van vloeibare lucht met behulp van cryogene methoden. PSA kan zuurstof produceren met verschillende zuiverheidsbereiken.
Waar moet een Zuurstofconcentrator staan?
De concentrator: Het is een kastje op wieltjes, dat altijd rechtop moet staan. De concentrator kan maximaal circa 5a6 liter zuurstof per minuut leveren. Omdat een concentrator lucht nodig heeft om zuurstof te kunnen produceren, mag deze niet in een afgesloten ruimte staan.
Hoe werkt een zuurstof concentrator?
Een zuurstofconcentrator haalt de zuurstof gewoon uit de omgeving. Deze lucht wordt in het apparaat gezuiverd en geconcentreerd en via een neusbril/masker door de neus ingeademd. Zodra de zuurstof in het bloed wordt opgenomen gaat het lichaam tijdens de inspanning efficiënter functioneren.
Kan een zuurstofcilinder ontploffen?
Wat zit er in een zuurstoftank?
Wanneer u extra zuurstof nodig heeft, komt hiervoor een zuurstofapparatuur bij u thuis te staan: de zuurstofbron. Deze brengt zuurstof via een slangetje in uw luchtwegen. Daar vermengt de zuurstof zich met de lucht die u inademt. Er zijn verschillende soorten zuurstofbronnen (zie verderop).
Hoe lang moet u zuurstof gebruiken?
In principe moet u zuurstof langdurig (of altijd) minimaal zestien uur per etmaal gebruiken, maar bij voorkeur continu (tenzij uw longarts anders bepaalt). Alleen op die manier mag namelijk een zo groot mogelijk effect worden verwacht. Uw longarts bepaalt aan de hand van de arteriepunctie hoeveel zuurstof u moet gaan gebruiken.
Hoe kan een mens zonder zuurstof functioneren?
Zuurstof is een gas dat essentieel is voor ons bestaan. Zonder zuurstof kan ons lichaam niet functioneren. Een mens kan maar een paar minuten zonder zuurstof. Zuurstof is dus onontbeerlijk voor elke basisactiviteit in het lichaam, zoals het verbranden van voedsel en het ‘werk’ van spieren en hersenen.
Waarom is zuurstof onontbeerlijk?
Zuurstof is dus onontbeerlijk voor elke basisactiviteit in het lichaam, zoals het verbranden van voedsel en het ‘werk’ van spieren en hersenen. Bij deze activiteit komen afvalstoffen vrij, zoals koolzuur. De zuurstof die we inademen, komt via de longen in het bloed en gaat met het bloed naar de plaatsen waar energie nodig is.
Wat is zuurstofgebruik thuis?
Door zuurstofgebruik thuis is er meer zuurstof in de ruimte, waardoor het brandgevaar toeneemt. Zuurstof is zelf niet brandbaar maar zorgt er wel voor dat andere stoffen makkelijker branden. Een voorbeeld hiervan is de vlam in de pan. Als er op deze pan een deksel wordt gelegd, dooft de vlam door zuurstofgebrek.
Kan een gasfles buiten staan?
Als je de fles buiten hebt staan, zorg er dan voor dat deze niet in de zon staat. De druk in de gasflessen loopt daardoor op en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Hetzelfde geldt voor warmtebronnen zoals een verwarming, kachel, open haard of terrasheater.