Waarom Hondsbossche Zeewering?
Berekeningen geven aan dat tussen de elfde en dertiende eeuw niet minder dan 70 % van het landoppervlak dat in 800 bestond, werd weggespoeld. Met de aanleg van dijken probeerden de bewoners verdere afbraak van het gebied te voorkomen. Kroon op de middeleeuwse dijkenbouw was de aanleg van de Hondsbossche Zeewering.
Hoe is de situatie bij het ontbrekende stuk duin opgelost?
Noord-Holland krijgt er een nieuw stuk duin en strand bij dat is bedoeld om het gebied bij Petten beter te beschermen. De Hondsbossche en Pettense zeewering is de laatste van tien zwakke schakels in de Nederlandse kust die zijn aangepakt.
Wat zijn Kustprocessen?
Kustprocessen: zorgen voor de op- en afbouw van de kust onder invloed van wind en water. Functie van wind: medeverantwoordelijk voor ontstaan van golven en zeestromingen. Zorgt ook voor de opstuwing van water en het transport van zand en zandsedimentatie.
Waarom willen we in Nederland liever duinen aan de kust dan dijken?
De duinen en stranden zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door de wind, zee en stroming verdwijnt er zand van de kust. Ook verliezen de stranden terrein door de stijgende zeespiegel. Door nieuw zand aan te brengen, blijft de kustlijn op natuurlijke wijze intact.
Wat is het verschil tussen duinen en dijken?
Dijken zijn door mensen gemaakte beschermingen tegen het water. Duinen zijn op een natuurlijke manier ontstaan en beschermt het land ook tegen het water. Er worden al heel lang dijken gebouwd. Deze dijken werden steeds hoger.
Kroon op de middeleeuwse dijkenbouw was de aanleg van de Hondsbossche Zeewering. Daar werd een begin mee gemaakt na de verwoestende Sint-Elizabethsvloed van november 1421, waarbij het dorp Petten met kerk en al in de golven verdween. De kuststrook bij Camperduin en Petten was smal en daardoor kwetsbaar.
Welke gemeente Petten?
SchagenPetten / Gemeente