Hoe werkt het opwekken van kernenergie?

Hoe werkt het opwekken van kernenergie?

Bij het produceren van kernenergie worden uraniumatomen gesplitst in de reactor. Het splijten van zware atoomkernen zorgt ervoor dat de atoomkernen gesplitst worden in meerdere lichtere kernen. Bij de splijting van de atoomkernen komen grote hoeveelheden energie vrij. Deze uraniumatomen produceren warmte.

Wat kun je doen met kernenergie?

Uit uranium kan elektriciteit opgewekt worden: kernenergie. Daarbij komt netto 10 tot 100 keer minder CO2 vrij, dan bij energieopwekking uit fossiele brandstoffen. Dat is ongeveer evenveel als bij elektriciteitsproductie uit wind, water en zon.

Welke twee werelddelen maken veel gebruik van kernenergie?

Azië, met China op kop, is verantwoordelijk voor het belangrijkste deel van de ontwikkeling van kernenergie wereldwijd.

Bij een kerncentrale worden in een reactor uraniumatomen gesplitst die warmte produceren. Daarmee maken we stoom die een turbine aandrijft die elektriciteit opwekt. Omdat er in het proces ook radioactieve stoffen ontstaan, heeft een kerncentrale veel veiligheidsvoorzieningen.

Welke vorm van energie is hernieuwbaar?

Hernieuwbare energie, ook wel duurzame of groene energie genoemd, is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Dit is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa.

Hoe schoon is kernenergie?

Kernenergie is niet hernieuwbaar: Uranium is een brandstof die opraakt. Kernenergie is niet schoon: Bij de productie van kernenergie ontstaat levensgevaarlijk radioactief afval dat niet veilig kan worden opgeborgen.

Hoe wordt kernenergie gemaakt?

Kernenergie wordt gemaakt door de kernen van atomen te splijten in een kerncentrale. Als je de kern van een atoom splijt komt er heel veel warmte (energie) vrij. Die warmte gebruik je om water te verwarmen. Het water wordt stoom en de stoom zet grote turbines aan het werk. De turbines drijven generatoren aan. Die generatoren maken elektriciteit.

Wat zijn voor- en nadelen van kernenergie?

Voor- en nadelen kernenergie op een rij Voordelen. Bij de opwekking van kernenergie komen nagenoeg geen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Als grondstof is uranium relatief goedkoop. Voor kernenergie zijn we minder afhankelijk van politiek instabiele regio’s, dan voor gebruik van olie en gas.

Waarom is kernenergie in het kort?

Kernenergie in het kort. Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale ontstaat weinig milieubelasting. Bij de bouw van een kerncentrale, en tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Zo zorgt kernenergie toch voor een geringe uitstoot van CO2.

Waarom is kernenergie niet hernieuwbaar?

Kernenergie is dus niet hernieuwbaar. Bovendien komt er bij de productie van kernenergie kernafval vrij. Het opbergen van dit afval moet veilig gebeuren. Het bouwen van meer kerncentrales kan dus een (tijdelijke) oplossing zijn om minder afhankelijk te worden van olie, kolen en gas en zo de CO2-uitstoot op aarde te reduceren.

Related Posts