Inhoudsopgave
Hoe werkt afstoting?
Afstoting is een situatie waarbij een donororgaan door het lichaam van de acceptor wordt gezien als lichaamsvreemd. Het afweermechanisme van de acceptor wordt aangezet om dit vreemde lichaam met vreemde MHC-I-receptoren onschadelijk te maken (host versus graft-reactie).
Wat is de rol van humorale afweer bij afstoting van donor orgaan?
In het humorale deel van het afweersysteem spelen de B-cellen een rol. T-lymfocyten bestrijden pathogenen door geinfecteerde cellen kapot te “schieten”. Het doden van geinfecteerde cellen heet cellyse. De T-cellen spelen ook een rol bij het afstoten van organen na orgaandonatie.
Welke organen kunnen vervangen getransplanteerd worden?
Een transplantatie is het vervangen van een slecht of geheel niet meer functionerend orgaan van een patiënt, meestal door dat van een donor. Organen die getransplanteerd kunnen worden, zijn bijvoorbeeld het hart, de huid, de longen, de nieren, het pancreas (alvleesklier), hoornvlies en de lever.
Hoe worden donororganen afgestoten?
Als een donororgaan in een ontvanger terecht komt is de kans groot dat cellen van het orgaan dat wordt getransplanteerd niet dezelfde HLA-eiwitten heeft als de cellen van de ontvanger. De eiwitten worden opgemerkt door T-lymfocyten als lichaamsvreemd (antigeen), waardoor het lichaam het orgaan afstoot.
Hoeveel kans op afstoting nier?
In het eerste jaar heb je tien procent kans op afstoting. Dat wil niet zeggen dat je de nier kwijt bent. Het betekent wel achteruitgang van je nierfunctie. Dat kun je behandelen, maar elke keer dat je een afstoting krijgt, gaat je nierfunctie verder achteruit.
Hoe wordt afstoting van een getransplanteerd orgaan voorkomen?
De ontwikkelde medicijnen kunnen zeer efficiënt de werking van T-cellen onderdrukken waardoor vroege afstoting veel minder voorkomt, minder dan 15%. Deze vroege afstotingsreactie – in de eerste weken tot maanden na transplantatie – is vaak goed te behandelen, en gaat dus niet per se gepaard met orgaanverlies.
Welk orgaan kan niet getransplanteerd worden?
DCD wil zeggen dat niet alleen het hart gestopt is, maar ook de circulatie (bloedsomloop). Het hart kan dan niet meer getransplanteerd worden, maar de nieren, lever, longen en alvlees- klier vaak nog wel. Dat kan echter alleen wanneer iemand in een ziekenhuis overlijdt.
Wat houd een orgaantransplantatie in?
Bij een orgaantransplantatie wordt een niet of slecht functionerend orgaan bij iemand vervangen door eenzelfde orgaan van iemand anders; een donor. Een transplantatie kan plaatsvinden met organen van een overleden (post-mortale) donor, of met een orgaan van een levende donor (voor nier of lever bijvoorbeeld).
Wat gebeurt er als een getransplanteerd orgaan wordt afgestoten?
Door het verlies van getransplanteerde organen, komen deze mensen opnieuw op de wachtlijst en draagt dit verder bij aan het orgaantekort. De afweeronderdrukkende medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben.
Hoe lang duurt herstel na niertransplantatie?
Gemiddeld 6 weken na donatie grotendeels hersteld De eerste weken mag u niet tillen. Overleg met uw werkgever wanneer u weer aan het werk gaat. Gemiddeld zijn donoren 6 weken na de operatie voor het grootste gedeelte hersteld. Het kan 1 tot 3 maanden duren voordat u weer de oude bent.