Inhoudsopgave
- 1 Was het vroeger verplicht om te stemmen?
- 2 Welke landen heeft geen stemrecht?
- 3 Wat betekent enkelvoudig stemrecht?
- 4 Wat wordt bedoeld met het stelsel van evenredige vertegenwoordiging?
- 5 Wie heeft sinds 1998 ook stemrecht in België?
- 6 Is stemmen in Frankrijk verplicht?
- 7 Wat is het verschil tussen kiesdeler en kiesdrempel?
- 8 Hoe hoog is de kiesdrempel in Duitsland?
Was het vroeger verplicht om te stemmen?
Nederland. Nederland kende van 1917 tot 1970 een opkomstplicht. Voor het instellen van de opkomstplicht lagen de opkomstpercentages ongeveer op hetzelfde lage peil als we zien na de afschaffing, te weten voor landelijke verkiezingen (in een districtenstelsel overigens) zo rond de 70%.
Welke landen heeft geen stemrecht?
Er zijn nog een paar landen zoals Saoedi-Arabië, waar vrouwen niet stemgerechtigd zijn. In andere landen hebben sommige inwoners geen kiesrecht omdat ze geen staatsburgerschap hebben, hoewel ze al soms vele generaties lang in het land leven.
Welk land kent een districtenstelsel?
Landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten kennen zo’n systeem. In het Verenigd Koninkrijk wordt de kandidaat met het grootste aantal stemmen gekozen, in Frankrijk de kandidaat die de absolute meerderheid haalt.
Wat betekent enkelvoudig stemrecht?
Het algemeen enkelvoudig stemrecht is het huidige Belgisch kiessysteem waarbij elke volwassen burger één stem mag uitbrengen. Deze stemming is geheim. Het algemeen enkelvoudige stemrecht werd in 1948 ingevoerd voor alle Belgische burgers vanaf 21 jaar. Vanaf die datum mochten vrouwen zich ook verkiesbaar stellen.
Wat wordt bedoeld met het stelsel van evenredige vertegenwoordiging?
Evenredige vertegenwoordiging is een kiessysteem waarbij het percentage behaalde zetels bij goede benadering evenredig is met het percentage behaalde stemmen. Een partij die 20% van de stemmen haalt, heeft in een systeem met evenredige vertegenwoordiging dus recht op (ongeveer) 20% van de zetels.
Nederland. Nederland kende van 1917 tot 1970 een opkomstplicht. Sinds de afschaffing van de opkomstplicht is de opkomst sterk gedaald, met uitzondering van het jaar 2017.
Wie Mochten er na 1848 stemmen?
Bij de Grondwetsherziening van 1848 werden directe verkiezingen ingevoerd. Voortaan werden de leden van de Tweede Kamer (en ook van Provinciale Staten en de gemeenteraden) rechtstreeks door de burgers gekozen. Niet ieder kreeg echter het kiesrecht.
Wie heeft sinds 1998 ook stemrecht in België?
Bij wet van 27 januari 1999 kregen EU-burgers in België dit stemrecht. Bij wet van 19 maart 2004 werd ook het actieve en passieve migrantenstemrecht voor niet-Europese vreemdelingen die hier minstens vijf jaar legaal verblijven, ingevoerd voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Is stemmen in Frankrijk verplicht?
Stemrecht bezitten alle voor de wet volwassen burgers. Algemeen kiesrecht bestond al sinds 1848, met dien verstande, dat alleen mannen mochten stemmen. Dat was tijdens de Tweede Franse Republiek. Het vrouwenkiesrecht werd in 1946 ingevoerd.
Van wie kreeg Thorbecke de opdracht?
Op 17 maart 1848 benoemde koning Willem II een staatscommissie onder leiding van de liberale voorman Thorbecke, die de Grondwetsherziening moest voorbereiden. Het ontwerp van de commissie vormde de basis van de regeringsvoorstellen.
Wat is het verschil tussen kiesdeler en kiesdrempel?
De kiesdeler is niet hetzelfde als de kiesdrempel: het minimale aantal stemmen om ten minste één zetel te behalen. Dit ligt in sommige landen een stuk hoger dan de kiesdeler, zodat er geen eenpersoonsfracties kunnen bestaan, maar alleen fracties met verscheidene leden.
Hoe hoog is de kiesdrempel in Duitsland?
Na de Tweede Wereldoorlog koos men in Duitsland voor een kiessysteem met een kiesdrempel van vijf procent. Dit geldt voor de verkiezingen op federaal niveau (Bondsdag) maar ook voor de deelstaten. Enkel bij gemeenteverkiezingen is er vaak geen kiesdrempel.