Inhoudsopgave
Waarom is de kans op bijwerkingen bij ouderen groter?
Bij ouderen worden doorgaans meer bijwerkingen gezien. Dit wordt niet alleen veroorzaakt doordat ouderen gevoeliger zijn voor bijwerkingen van geneesmiddelen, maar ook door het gelijktijdig gebruik van meerdere geneesmiddelen (polyfarmacie). Ook interacties van geneesmiddelen spelen een rol.
Waarom komt polyfarmacie vaker voor bij ouderen?
Polyfarmacie kan bij ouderen voor problemen zorgen. Sommige medicijnen of zelfzorgmiddelen kunnen elkaar tegenwerken of te veel versterken. Daarnaast zijn ouderen extra gevoelig voor de schadelijke effecten van medicijnen, onder andere omdat de nieren steeds minder goed werken.
Als u ouder wordt, verandert de manier waarop uw lichaam reageert op medicijnen. De hoeveelheid lichaamsvocht wordt minder, waardoor medicijnen die goed oplossen in water sterker werken. De hersenen worden gevoeliger voor de bepaalde medicijnen, waardoor u meer last kunt krijgen van bijwerkingen als duizeligheid.
Hoeveel ouderen gebruiken medicatie?
Bijna een miljoen mensen van 65 jaar en ouder gebruikt dagelijks vijf of meer medicijnen. Deze polyfarmacie kan vooral bij kwetsbare ouderen tot risico’s leiden, zoals onnodige ziekenhuisopnamen. Mensen slikken soms medicijnen die ze niet meer nodig hebben of hebben juist een extra geneesmiddel nodig.
Waardoor of Waaraan kun je merken dat iemand verslaafd is aan medicijnen?
Je hebt het gevoel dat je het middel nodig hebt, je verlangt naar het effect en je voelt je eigenlijk niet meer prettig zonder. Dat wijst op het bestaan van geestelijke afhankelijkheid. Bij langdurig en/of overmatig medicijngebruik kunnen klachten optreden als angst, depressie, slapeloosheid en verwardheid.
Hoe kan een bijwerking ontstaan?
Een bijwerking ontstaat doordat medicijnen niet alleen iets doen op de plaats waar de kwaal zit, maar ook op andere plekken in het lichaam, waar het niet nodig is of niet gewenst is. Bijwerkingen kunnen ernstig zijn, maar meestal zijn ze onschuldig. Soms kunt u zelf voorkomen dat u last van bijwerkingen krijgt.
Wat is een Anticholinerge werking?
Anticholinerg is een gewenst of ongewenst effect van chemische verbindingen waardoor de prikkeloverdracht in het motorische zenuwstelsel wordt geremd. Het gaat om chemische verbindingen die werken als antagonisten voor de agonist acetylcholine (een neurotransmitter).
Welke medicatie mag je niet innemen met melk?
Het calcium in melk en melkproducten zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen minder goed opgenomen worden en daardoor minder goed werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde ijzertabletten, bepaalde antibiotica en voor bepaalde middelen tegen botontkalking.
Welke medicijnen kunnen bij elkaar?
Twijfel je of een medicijn wel samengaat met de medicijnen die je al gebruikt? Dan kun je het beste contact opnemen met de arts die je het medicijn heeft voorgeschreven of met de apotheek waar je het medicijn hebt gekregen. Je apotheker kan controleren of je medicijnen gebruikt die effect op elkaar kunnen hebben.
Kun je medicijnen met melk innemen?
Melk en medicijnen De combinatie van melk met geneesmiddelen, en dan zeker antibiotica, is af te raden. Verschillende mineralen in melk kunnen zich binden aan antibiotica en hun opname in de darmen verhinderen. Hierdoor komt de werking van het medicijn in het gedrang.
Kan je ibuprofen innemen met melk?
Hou het veilig: neem ibuprofen met of na een glas melk als je niets kan eten. ‘Neem je pijnstiller nooit met grapefruitsap’, luidt het advies van Chambers. ‘Dat bevat een stof die de afbraak van sommige medicijnen gevaarlijk kan aantasten.