Waar komt plantaardige olie vandaan?
Plantaardige olie is feitelijk olie afkomstig uit geperste zaden of vruchten zoals – de bekendste versie – olijven maar ook hazelnoten, avocado of koolzaad. De meeste versies bevatten veel onverzadigd vet en worden dus gezien als een gezondere optie dan (room)boter.
Hoe word plantaardige olie gemaakt?
De zaden, pitten, noten en vruchten worden geoogst. De zaden en pitten worden in de fabriek gebroken en geplet. De olie wordt uit de zaden of vruchten gehaald door persen of door extractie. Zo ontstaat ruwe olie.
Voor het maken van olie worden de zaden, pitten of het vruchtvlees gebruikt. De meest bekende zaadoliën zijn sojaolie, zonnebloemolie, raapzaad- of koolzaadolie, maïskiemolie en arachideolie. Oliën die geperst wordt uit vruchten zijn bijvoorbeeld olijfolie, palmolie en amandelolie.
Kan een auto op zonnebloem olie rijden?
Alleen de auto’s met een dieselmotor kunnen rijden of frituurolie. Je kan naast pindaolie of frituurolie ook best slaolie of zonnebloemolie gebruiken. Alleen het nadeel van deze oliën is dat de motor na een tijdje verstopt raakt en het dan niet meer doet.
Is plantaardige olie brandbaar?
Vlam in de pan ontstaat als een pan frituurvet /olie of kaarsvet gaat koken de gassen die vrij komen zijn zeer brandbaar (ongeveer bij 225 °C).
Kan een auto op olijfolie rijden?
Het grootste probleem is echter dat het niet is toegestaan, omdat geen accijns wordt afgedragen over deze ‘brandstof’. Bij overtreding riskeer je een boete. Onzichtbaar blijven voor justitie is niet gemakkelijk, omdat auto’s die rijden op plantaardige olie stinken als een dampende oliebollenkraam.
Wat is de goedkoopste plantaardige olie?
Je kan elke plantaardige olie gebruiken, behalve olijfolie omdat dit een afwijkende samenstelling heeft. Slaolie koop je gewoon bij de supermarkt voor zo’n 60 cent per liter. De Aldi en de Lidl worden op de diverse forums genoemd als goedkoop. Ook groothandels verkopen goedkope slaolie.