Inhoudsopgave
Wat is kwaliteitsbeleid zorg?
De zorg moet effectief, veilig en op tijd zijn. Er zijn verschillende meet instrumenten waarmee zorginstellingen hun kwaliteit in kaart brengen. Bijvoorbeeld vragenlijsten die onder cliënten en hun naasten worden afgenomen. Ook goed bestuur van zorginstellingen draagt dus bij aan de kwaliteit van zorg.
Hoe kan de overheid de arbeidsparticipatie van vrouwen vergroten?
Meer vrouwen aan het werk Zowel voor mannen als vrouwen. Bijvoorbeeld door te stimuleren dat bedrijven afspraken maken over flexibele werktijden. Door verlofregelingen of door een financiële tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. De arbeidsparticipatie van vrouwen ligt (Europees gezien) goed.
De overkoepende doelstellingen en de koers van een overheid en/of organisatie rond het verhogen van de kwaliteit van zorg vormen samen het kwaliteitsbeleid. Elke gebruiker heeft recht op kwaliteitsvolle zorg- en hulpverlening. Elke zorg- en hulpverlener heeft de plicht om kwaliteitsvolle zorg te verlenen.
Welke wetten in verpleeghuis?
Sinds 1 januari 2015 valt de zorg aan ouderen en chronisch zieken onder verschillende wetten. De zorg thuis valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen valt onder de Wet langdurige Zorg (Wlz). Beide wetten, of de uitwerking daarvan, zeggen iets over het zorgplan.
Wat houd Kwaliteitswet zorginstellingen in?
De Kwaliteitswet zorginstellingen was als Nederlandse wet onderdeel van het gezondheidsrecht en stamt uit 1996. De wet verplichtte instellingen in Nederland om verantwoorde zorg te bieden en de kwaliteit van de zorg systematisch te bewaken, beheersen en verbeteren.
Welke wetten zijn er in de zorg?
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werken in de zorg onder verschillende wetten: Zvw (Zorgverzekeringswet), Wlz (Wet langdurige zorg), Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet.
Wat staat er in kwaliteitsbeleid?
Analyse, planning, uitvoering en evaluatie van activiteiten in de gehele organisatie (voor alle onderdelen en op alle niveaus) die gericht zijn op het handhaven en verbeteren van de kwaliteit en het realiseren van kwaliteitsnormen.
Wat is deskundigheidsbevordering in de zorg?
Deskundigheidsbevordering heeft betrekking op alle activiteiten die de deskundigheid van personen met betrekking tot de uitoefening van een functie of beroep verbeteren. Dit instrument kan bijdragen aan het implementeren van geformuleerd beleid, aangezien het kennisniveau van de doelgroep verbetert.
Welke vier wetten vallen onder de Kwaliteitswetten?
de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz); de Wet BIG; de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen; de Wet toelating zorginstellingen.
Wat is er in de wetgeving rondom de verstrekking van opiaten geregeld?
Opiaten op naam en de voorraad opiaten niet-op-naam (‘werkvoorraad’) moeten achter slot worden bewaard en afgezonderd van de overige medicatie (beperken van de toegang tot de opiaten). Alleen bevoegden mogen toegang hebben tot de opiaten; dit moet zorgvuldig zijn geregeld.
Wat is het kwaliteitskader?
Het kwaliteitskader beschrijft gangbare kwaliteitseisen en gaat in op hun onderlinge samenhang. Van bevoegd handelen tot visitatie, van nascholingseisen tot omgaan met incidenten.
Wat is het kwaliteitskader verpleeghuiszorg?
Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg beschrijft wat cliënten en hun naasten mogen verwachten van verpleeghuiszorg. Daarnaast biedt dit document opdrachten voor zorgverleners en zorgorganisaties om samen de kwaliteit te verbeteren en het lerend vermogen te versterken.
Welke drie grote groepen wetten kun je in de gezondheidszorg onderscheiden?
Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners. Dit doet de Wet BIG onder andere met het BIG-register. De Wet BIG verdeelt beroepen die onder deze wet vallen in 3 groepen volgens hun wettelijke artikelnummer: artikel 3-, 34- en artikel 36a-beroepen.
Welke wetgeving is van toepassing rondom de verstrekking van medicatie?
De Geneesmiddelenwet regelt in Nederland zaken rondom de productie, de handel, het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen. De wet bevat voorschriften om een veilig gebruik van geneesmiddelen te stimuleren. Ook verpleegkundigen zijn in deze wet opgenomen.