Wat met vennootschap bij overlijden?
Einde vennootschap Bij uw overlijden zullen uw erfgenamen de aandelen van uw vennootschap erven. Er kunnen dan met uw vennootschap twee dingen gebeuren. Ofwel houdt ze op te bestaan en wordt ze ontbonden en vereffend, ofwel wordt ze door uw erfgenamen verdergezet.
Wat met beleggingen bij overlijden?
in geval van een ‘en/of’-rekening kan de rekening worden voortgezet op de naam van de overgebleven rekeninghouder; ▪ de erfgenaam/erfgenamen kunnen de belegging voortzetten; of ▪ de rekening kan worden opgeheven.
Wat met effectenportefeuille bij overlijden?
Je kan de waarde van een beursgenoteerd aandeel niet begroten op de dag van overlijden en de waarde van een ander effect uit de portefeuille 3 maanden na overlijden. Je mag tijdelijk opteren voor de slotkoers 3 maanden na het overlijden.
Eindigt uw vennootschap door uw overlijden, dan zal er door de algemene vergadering een vereffenaar aangesteld worden die alle activa zal te gelde maken, de schulden van de vennootschap zal betalen en wat er ev. overblijft aan de aandeelhouders (uw erfgenamen) zal uitkeren.
Kan een BV erven?
Als een aandeelhouder komt te overlijden, krijgen zijn erfgenamen de aandelen. Zij worden dan voor dat stukje of voor het geheel eigenaar van de bv. Als erfgenamen aandelen krijgen, moeten ze daar belasting over betalen. Soms kun je de belastingheffingen over de aandelen doorschuiven.
Wat te doen bij overlijden dga?
Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) en komt u te overlijden? Dan betalen uw erfgenamen niet alleen erfbelasting over uw nalatenschap. Ook de inkomstenbelastingclaim (box 2) op het vermogen binnen uw BV moeten de erfgenamen op dat moment – namens u – afrekenen met de fiscus.
Wie erft mijn aandelen?
Behoren de aandelen tot uw eigen vermogen, dan vallen ze bij uw overlijden volledig in uw nalatenschap. Als u afstammelingen hebt, dan erft uw huwelijkspartner het vruchtgebruik van de nalatenschap en komt de blote eigendom toe aan uw afstammelingen.