Inhoudsopgave
Waarom rijk met hoofdletter?
Rijk als aanduiding van de centrale overheid wordt traditioneel met een hoofdletter gespeld, ook al is het strikt genomen geen eigennaam; bij de namen van organisaties die met de centrale overheid verbonden zijn, als Rijkswaterstaat, het Rijksmuseum of de Rijksgebouwendienst is dat wel duidelijk.
Is Audi met hoofdletter?
Merknamen zijn eigennamen: we schrijven ze in de regel met een hoofdletter. Ook als het om een exemplaar van het product gaat, schrijven we een hoofdletter. Merknamen die soortnaam geworden zijn, worden met kleine letter geschreven.
Hoe schrijf je de staat?
Is het ‘de staat’ of ‘het staat’? Het is ‘de staat’, want staat is mannelijk. Als je het aanwijst is het ‘die staat’.
Is Cola met een hoofdletter?
Merknamen worden met een hoofdletter geschreven, tenzij de naamgever een andere schrijfwijze gekozen heeft. Dat noemen we het donorprincipe. Voorbeelden van merknamen zijn MSN, Coca-Cola, iPod, Volkswagen, H&M en Bacardi Breezer. Als de merknaam een soortnaam geworden is, schrijven we hem klein.
Is Cola een eigennaam?
Een eigennaam is de officiële naam waarmee men verwijst naar een unieke persoon, plaats, instelling, een merk of een historische gebeurtenis: Hugo Claus, Amsterdam, Raad van State, Coca-Cola, Tweede Wereldoorlog. In de meeste gevallen worden eigennamen met een hoofdletter geschreven.
Is douane met hoofdletter?
Samenstellingen met ‘douane’ worden als één woord gespeld, tenzij de klinkers botsen.
Hoe schrijf je de belastingdienst?
Is het ‘de belastingdienst’ of ‘het belastingdienst’? Het is ‘de belastingdienst’, want belastingdienst is mannelijk. Als je het aanwijst is het ‘die belastingdienst’.
‘Het rijk’ is geen eigennaam maar een soortnaam, zoals ‘maan’, ‘aarde’ en ‘zon’ dat zijn. En – inderdaad – ‘provincie’ en gemeente’ dat zijn. Men heeft zich die hoofdletter aangemeten. ‘ ‘Overigens, als we kijken naar het Groene Boekje, dan zien we dat ‘rijk’ tot 1995 met een r wordt geschreven.
Is de staat met een hoofdletter?
Met kleine letter: algemene maatregel van bestuur, burgemeester, commissaris van de Koning, commissie, gedeputeerde staten, gemeente, kabinet, kamer(s) (indien gebruikt als soortnaam), kroonberoep, kroonlid, koninklijk besluit, lidstaat, memorie van toelichting, ministerraad, nota van wijziging, parlement, presidium.