Inhoudsopgave
Wat is het leefgebied van een dolfijn?
De soort komt in vrijwel alle gematigde en warme zeeën ter wereld voor, in relatief diep water, dus minder vaak langs de kust. Ze prefereren water dat aan de oppervlakte 10 °C of warmer is. In Nederlandse en Belgische wateren wordt de gewone dolfijn zeer zelden waargenomen.
Hoe groot is een dolfijn?
De gewone dolfijn wordt maximaal 2,6 meter lang en weegt minder dan 75 kilo. Maar er zijn ook mannetjesdolfijnen bekend die wel 135 kilo wegen. De bekendste dolfijnsoort, de tuimelaar, is veel groter dan de gewone dolfijn. Deze kan wel 4 meter lang worden en 650 kilo wegen!
In het wild komen dolfijnen voor in gematigde en tropische wateren. Ze leven zowel in ondiepe kustgebieden als ver weg van de kust, in de open oceaan. Alleen in de koudere poolzeeën zul je geen dolfijnen vinden. Dolfijnen zijn slim, waardoor ze zich weten aan te passen aan veel verschillende leefgebieden.
Hoeveel dolfijnen eet je per dag?
Een dolfijn eet vis, garnalen, inktvis of schelpdieren. De dolfijnen eten gemiddeld 8 kilo per dag, maar een vrouwtje dat zwanger is eet wel meer. Dolfijnen kunnen wel proeven. Dit is onder andere te zien tijdens het voeren, waarbij de dolfijnen laten zien dat ze bepaalde soorten vis lekkerder vinden dan andere soorten.
Is dolfijnen zoogdieren?
Dolfijnen zijn zoogdieren. Net als bij de mens zit het jong eerst in je buik, maar bij dolfijnen duurt het wel een tijd voor dat het jong geboren kan worden. Een dolfijn is polygaam, dat betekent dat ze elke keer een andere dolfijn zoeken.
Welke vinnen gebruiken dolfijnen?
De meeste dolfijnen hebben 4 vinnen, dat zijn de: 2 borstvinnen, rugvin en de staart De 2 borstvinnen gebruiken ze om mee te sturen. De rugvin gebruiken ze om stabiel in het water te liggen. De staart zorgt voor de kracht om te zwemmen.
Waarom drinken dolfijnen moedermelk?
De jongen drinken moedermelk vaak langer dan een jaar. Maar dolfijnen hebben geen lippen en kunnen niet zuigen omdat er geen lucht in hun bek zit. Dus daarom spuit de moeder de melk in de bek van het jong. Het jong hoeft alleen maar zijn bek op de juiste plek te houden, de melk komt er in.