Heeft Duitsland ook een AOW?

Heeft Duitsland ook een AOW?

Het Duitse staatspensioen vormt ongeveer 80 procent van de totale pensioensom. Het staatspensioen is, net als de AOW in Nederland, ingericht als een omslagstelsel. Dat betekent dat het werkzame deel van de bevolking de huidige generatie gepensioneerden direct financiert.

Wat krijgt een Duitser aan AOW?

Duitsland heeft in tegenstelling tot Nederland namelijk geen AOW die voor iedereen gelijk is. In Duitsland hangt de hoogte sterk af van het aantal gewerkte jaren in combinatie met het verdiende inkomen. Iedereen die werkt moet premie betalen.

Hoe heet de AOW in Duitsland?

Woont u in Duitsland? Dan vraagt u AOW aan bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV). DRV stuurt de aanvraag door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U kunt uw aanvraag het beste een half jaar voor het bereiken van de AOW-pensioenleeftijd indienen.

Heeft Spanje ook AOW?

Wanneer je in Spanje gaat wonen, bouw je vaak geen AOW op. Je bent dan namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Woon je in Spanje en werk je in Nederland? Dan ben je meestal wel verzekerd voor de AOW.

Hoe lang mag je naar het buitenland als je AOW hebt?

Op grond van artikel 13 Participatiewet is het personen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt toegestaan per kalenderjaar maximaal 13 weken in het buitenland te verblijven. Voor personen die jonger zijn dan de pensioengerechtigde leeftijd geldt een maximum verblijfsduur van 4 weken per kalenderjaar.

Hoelang moet je in Nederland wonen om AOW te krijgen?

U bouwt een volledige AOW-uitkering op als u in de 50 jaar voordat uw AOW-uitkering ingaat, in Nederland heeft gewoond. Voor ieder jaar dat u mist, wordt de AOW met 2% gekort. Als uw AOW-leeftijd bijvoorbeeld 66 jaar is, dan start de opbouw van uw AOW bij 16 jaar. Woonde u al die tijd in Nederland?

Wat krijg ik straks aan AOW?

Uw AOW en woonsituatie Bent u alleenstaand? Dan krijgt u 70% van het minimumloon. Woont u samen of bent u getrouwd? Dan krijgt u 50% van het minimumloon.

Waar zorgt de AOW voor?

De Algemene Ouderdomswet (AOW) regelt in Nederland het verplichte, collectieve ouderdomspensioen dat als algemene basis dient voor Nederlandse ouderdomspensioenen. De AOW is een van de zogenoemde volksverzekeringen.

Gerelateerde berichten