Waarom was de regel van Benedictus zo populair?

Waarom was de regel van Benedictus zo populair?

Benedictus wilde met zijn regel een houvast bieden aan diegenen voor wie een kloosterregel als die van Basilius de Grote te streng was. Hij beschrijft zijn regel als een leidraad voor beginners. Hij schreef de tekst in eerste instantie voor de monniken van de Abdij van Monte Cassino.

Wat zegt de Regel van Benedictus voor de kloosterlingen?

Zijn beroemde ‘Regula Benedicti’ (of, letterlijk, de ‘Regel van Benedictus’) was tijdens de middeleeuwen een van de meest invloedrijkste leefregels voor monniken. Benedictus’ regel schreef voor dat de monniken drie geloften moesten afleggen: armoede (of ‘gematigdheid’), kuisheid en gehoorzaamheid aan de abt.

De regel markeerde ook de start van een lange historie van gebed, arbeid en grote culturele prestaties door de volgelingen van Benedictus. Kenmerkend voor deze regel zijn gematigheid (discretio, ‘de moeder van alle deugden’) en een balans tussen contemplatie en activiteiten.

Wie is de stichter van de benedictijnen?

De heilige Benedictus van Nursia (480-547) is de stichter van de naar hem genoemde monnikenorde.

Wat doen benedictijnen?

De dagindeling van de benedictijnen bestaat uit contemplatie en arbeid (ora et labora) en draait rond het gemeenschappelijk gevierde en op te dragen Misoffer en het officie: de lauden, primen, terts, sext, none, vespers en completen. Gewoonlijk wordt ook de vigilie of nachtwake tot het officie gerekend.

Hoe noem je de kleding van een non?

Het habijt is de dagelijkse kledij van monniken en zusters. Monniken dragen meestal een tuniek: een tot de voeten reikend hemd van iets dikkere, grove stof met een hoofdkap, bijeengehouden door een koord of leren riem.

Waar komt Benedictus vandaan?

Benedictus is een Latijnse naam die ‘de gezegende’ betekent. Vermoedelijk is de naam ontleend aan Latijnse Bijbelteksten waarin het woord ‘benedictus’ voorkomt. Al vroeg in de middeleeuwen kwam deze naam voor: de naamgever van de benedictijner orde leefde aan het begin van de zesde eeuw.

Related Posts