Waarom voorkennis ophalen?
Voorkennis beïnvloedt hoe zij nieuwe informatie filteren, verwerken en opnemen. Wanneer studenten leren, koppelen ze nieuwe informatie aan wat ze reeds kennen en kunnen. Daarom is het belangrijk om de voorkennis van je studenten te activeren, zodat je hen helpt om de koppeling te maken.
Hoe haal je voorkennis op?
7 werkvormen om de voorkennis te activeren van álle leerlingen!
- Werkvorm 2: Openvragen QUIZ. Geef een quiz!
- Werkvorm 3: Voorkennis gelijkschakelen. Niet elke leerling heeft hetzelfde pakketje voorkennis.
- Werkvorm 4: Gebruik schema’s! Deel met de leerlingen waar je bent in de lesstof.
Waar leren leerlingen het meeste van?
Waar leren leerlingen het meeste van?
- 10% van wat we lezen.
- 20% van wat we horen.
- 30% van wat we zien.
- 50% van wat we horen en zien.
- 70% van wat we met anderen bespreken.
- 80% van wat we evalueren en nabespreken.
- 90% van wat we anderen uitleggen.
Waarom denken delen uitwisselen?
Denken – Delen – Uitwisselen De leerlingen krijgen een á twee minuten om over het antwoord na te denken. Daarna overleggen ze in tweetallen. Tenslotte worden de antwoorden klassikaal uitgewisseld. Het is een handige werkvorm om voorkennis te activeren of om te oriënteren op een opdracht.
Wat verstaan we onder didactische werkvormen?
Een didactische werkvorm is een belangrijk onderdeel van de manier waarop de leerkracht de onderwijsleersituatie vormgeeft. Je hebt als leraar verschillende doelen met je les en middels de didactische werkvormen streef je ernaar om die doelen te bereiken. Op basis van die doelen kies je de juiste didactische werkvorm.
Wat is onderwijzen van het concept?
Een EDI-lesdoel bestaat in ieder geval uit een concept (het belangrijkste begrip) en een vaardigheid (de stappen die je moet nemen om tot een oplossing te komen). Soms bevat het ook een context (situatie waarin het moet worden toegepast). Zorg dat het lesdoel, de instructie en de verwerking in lijn zijn met elkaar.