Hoe voorkom je verwoestijning?

Hoe voorkom je verwoestijning?

Verwoestijning is voornamelijk het gevolg van klimaatverandering of door overexploitatie van de grond door de mens. De vraag die momenteel onstaat is of we verwoestijning (woestijnvorming) nog kunnen tegengaan? Het antwoord is: ‘ja’. De oplossing is namelijk het planten van bomen.

Hoe kan ontbossing leiden tot landdegradatie?

Als de bomen gekapt zijn, valt het regenwater meteen op de grond en spoelt een deel van de toplaag weg. Er blijven er minder voedingsstoffen voor de planten over. Waar bomen zijn gerooid, wordt de bodem blootgesteld aan direct zonlicht en kan de toplaag uitdrogen en wegwaaien. Ook dat maakt de bodem minder vruchtbaar.

Hoe los je verwoestijning op?

Men kan een groot aantal maatregelen nemen om verwoestijning tegen te gaan. Een daarvan is het herbeplanten van de randen van de woestijn. Vegetatie houdt water namelijk beter vast in de grond. De grond wordt hierdoor zeer arm en er kan weinig meer groeien.

Is ontbossing landdegradatie?

Landdegradatie is het minder bruikbaar worden van land voor het groeien van planten en gewassen en het houden van vee. De natuur kan landdegradatie veroorzaken door bijvoorbeeld aardverschuivingen of overstromingen. De mens kan dit veroorzaken door processen als verzilting, ontbossing of overbeweiding.

Wat zijn de oorzaken van landdegradatie?

Menselijke landdegradatie

  • Ontbossing.
  • Uitputting.
  • Overbemesting.
  • Overbeweiding.
  • Onjuiste landbouwmethoden.
  • Verdroging.
  • Overbevolking.

Hoe werkt verwoestijning?

Verwoestijning (of woestijnvorming) is een term die gebruikt wordt voor zowel het oprukken of zich uitbreiden van een woestijn, als het ontstaan van nieuwe woestijngebieden. Veelal ontstaat verwoestijning door klimaatverandering of door de overexploitatie van de grond door menselijk ondernemen.

Gerelateerde berichten