Inhoudsopgave
Waarom zit er een ziel in een wijnfles?
De uitstulping zorgt ervoor dat tijdens het schenken, het kolken onderin de fles wordt verminderd. Hierdoor blijft het bezinksel langer in de fles en blijft de wijn in het glas helder. De holle bodem van een wijnfles noemen ze de ‘ziel’.
Wat is de ziel van de fles?
Waar het wijnflessen betreft is de ziel namelijk de holte in de bodem van de fles. De grootte van deze ziel kan nogal verschillen, maar in heel veel wijnflessen is hij duidelijk zichtbaar.
Hoe gebruikt men een tajine?
Zo gebruik je een tajine Zet het deksel op de tajine en laat het gerecht op een laag pitje langzaam gaarstoven. De groenten en het vlees stoven in principe in eigen vocht. Voeg alleen een scheutje water toe als de groente zelf niet veel vocht afgeeft. De meeste gerechten maak je in een half uur of korter klaar.
In wijnflessen bevindt zich vaak een ronde instulping in de bodem. De holte die dan onder de fles aanwezig is noemt men de ziel van de fles. Geen enkele wijnfles heeft een volkomen vlakke bodem; deze zou kwetsbaar zijn voor breuk en de fles zou niet stabiel staan op een hobbelige ondergrond.
Waarom wijn plat leggen?
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.
Wat is een bewaarwijn?
Wijn is op te delen in twee groepen: bewaarwijn en wijn om jong te drinken. Dit is wijn speciaal gemaakt om beter te gaan smaken na rijping. Een bewaarwijn is niet gemaakt om jong te drinken en is, na het bottelen, sterk qua smaakintensiteit.
Wat is een goed wijnrek?
Wijn moet altijd liggend bewaard worden, daarom is het hebben van een wijnrek ook zo belangrijk. Doordat de fles ligt blijft er contact tussen de kurk en de wijn en kan de kurk niet uitdrogen. Zorg voor een goede luchtvochtigheidsgraad, het liefst tussen de 60% en 70%. Ook dit voorkomt dat de kurk uitdroogt.
Waarom gat in champagnefles?
Bij mousserende wijn zoals champagne ontstaat tijdens de gisting koolstofdioxide. Dit proces zorgt ervoor dat de fles onder hoge druk komt van 5 á 6 bar. Door de holle bodem van de wijnfles kan deze druk veel beter worden opgevangen en raakt de wijnfles tijdens het proces niet beschadigd.
Hoe leg je wijn weg?
Leg of zet de wijn weg in een kamer waar de temperatuur constant is. Als je weet op welk moment je de wijn wilt drinken, leg je de fles koud. Je bewaart bijvoorbeeld een fles bubbels het beste buiten de koelkast en plaatst deze in de koeling, één uur voor je deze wilt ontkurken.
Hoe lang moet wijn liggen?
In onderstaande tabel lichten we per type uit hoe lang je deze kunt bewaren:
Type wijn: | Hoe lang bewaren? |
---|---|
Mousserende wijnen: | 1 – 3 dagen |
Frisse witte wijn en rosé wijn | 3 – 5 dagen |
Stevige witte wijn | 5 – 7 dagen |
Rode wijn | 3 – 5 dagen |
Waar wijnrek plaatsen?
Het is aan te raden om het rek te plaatsen in het koelste deel van het huis, bij voorkeur de kelder. Denk goed na over welke wijnen je op wijnrekken moet bewaren. Wijnen die opgeslagen worden buiten een koeleenheid of buiten een kelder moeten wijnen zijn waarvan je weet dat ze binnen een korte periode worden verbruikt.
Waar wijnrek neerzetten?
Voor wijnen die je minder lang bewaart is de plek waar je het rek neerzet van minder groot belang. Veel mensen zullen ervoor kiezen een klein wijnrek met hun favoriete wijnen op het keukenblad of ergens in de woonkamer neer te zetten. Niet ideaal, maar voor tijdelijke opslag toch prima.