Inhoudsopgave
Waarom was Athene na 510 v Chr een democratie?
In 508 v. Chr. ontnam Kleisthenes de adel zijn laatste invloed en voerde een echt democratisch bestuur in. Zijn schervengericht of ostracisme bood de gelegenheid ongewenste staatslieden uit Athene te verbannen.
Waarom was Athene het centrum van de klassieke cultuur?
Athene was in de oudheid een grote Polis. Het bijzondere aan het oude Athene was, dat hier de eerste democratie ontstond. Athene was de enige Griekse polis waar gewone burgers de macht hadden in een directe democratie. Overblijfselen van de oude polis Athene zijn nog steeds te zien.
Wat zijn de taken van de Atheense Volksvergadering?
De Volksvergadering is een vorm van directe democratie waarbij de burgers van wijken, gemeenten en provincies regelmatig bijeenkomen om over wetsvoorstellen te beraadslagen en te stemmen. Vanaf het eind van de 5e eeuw v. Chr. ontwikkelde deze volksvergadering-democratie zich in het klassieke Athene.
Waarom is Athene de belangrijkste stad?
Athene (Grieks: Αθήνα/Athina) is de hoofdstad en grootste stad van Griekenland. Athene is vernoemd naar de godin Pallas Athena. Athene is vooral bekend vanwege de oude gebouwen, zoals het Parthenon op de Akropolis.
Waarom was Athene zo belangrijk?
Athene heeft haar naam te danken aan Athena, de Godin van de wijsheid en beschermster van de stad. Zij was het favoriete kind van Zeus. Athene was in de oudheid één van de machtigste stadsstaten van de wereld en een plaats van indrukwekkende ontwikkelingen, die alle kunstvormen omarmden.
Wat was de taak van de raad van 500?
De Boulè vergaderde bijna iedere dag, speelde op wetgevend gebied een grote rol en regelde de dagelijkse gang van zaken. Zo stelde deze onder andere de decreten op die daarna ter goedkeuring aan de ekklèsia werden voorgelegd. De raad van 500 zorgde ook voor de uitvoering van de decreten, nadat deze waren goedgekeurd.
Hoe werkt de democratie in Athene?
Deze Atheense democratie geldt nu als de oudste democratie ter wereld. Belangrijke politieke beslissingen in de stad werden genomen door een Volksvergadering (Ekklèsia), samengesteld uit de mannelijke burgers van achttien jaar en ouder. Een raad van vrijwillige burgers, de Boulè, diende voorstellen in ter stemming.