Wat betekent monocle?

Wat betekent monocle?

oogglas. oogglas dat in de oogkas geklemd wordt; bril die uit een glas bestaat.

Hoe heet een bril op een stokje?

Een lorgnet is een soort bril met aan een zijde een stokje of handvat, meestal door (welgestelde) dames gebruikt. De lorgnet werd omstreeks 1780 door de Engelsman George Adams ontworpen.

Wat is een Knijpbril?

Een pince-nez of knijpbril is een soort bril zonder oortjes die op de neus kon worden vastgeknepen. Dit model bril was populair van ongeveer 1870 – 1945, en werd door zowel mannen als vrouwen gedragen.

Hoe blijft een monocle zitten?

Omdat je een monocle niet op je neus kunt zetten, zit hij vast aan een touwtje of ketting. Het andere uiteinde daarvan kun je aan je kleding vastmaken, zodat je hem niet verliest.

Hoe draag je een monocle?

Aan die ring is een touwtje bevestigd, dat men ofwel rond de nek kan hangen, ofwel ergens anders aan de kledij kan vasthaken, zodat de monocle in geval van loskomen niet op de grond terechtkomt. Men klemt de monocle tussen het jukbeen en de wenkbrauw.

Waarom heet een bril een bril?

Het woord ‘bril’ komt van het mineraal beril. Dat werd vroeger gebruikt om brillenglazen van te slijpen.

Hoe spreek je monocle uit?

(Volgens Van Dale Hedendaags Nederlands wordt monocle uitgesproken als [monokkel], volgens de grote Van Dale als [monokle].) De combinatie ct wordt soms uitgesproken als [ks]: actie, projectie versus actief, projectiel.

Waarom monocle?

Een monocle of oogglas is een halve bril, dat wil zeggen, een bril bestaande uit één glas en bedoeld voor één oog. Een monocle functioneert op dezelfde wijze als een bril, met het verschil dat ze niet op de neus wordt geplaatst en ook niet achter het oor wordt gehaakt.

Hoe gebruik je een bril?

Corrigerende brillenglazen buigen het licht dat door het oog komt en passen de refractie aan zodat de lichtstralen wel op het netvlies samenkomen: ze laten je weer scherp zien. Het brandpunt van de gebroken lichtstralen valt vóór het netvlies in plaats van erop, waardoor objecten van een afstand wazig lijken.

Hoe werkt een bril op sterkte?

Hoe werkt een bril voor veraf?

Unifocale brillenglazen zijn glazen op één sterkte en corrigeren dus of dichtbij, of veraf (niet op de tussenliggende afstanden). Ze worden gebruikt om bijziendheid of verziendheid te verhelpen.

Related Posts