Inhoudsopgave
Hoeveel tijd tussen voorlopige en definitieve oplevering?
De definitieve oplevering kan pas plaatsvinden na een periode van minstens een jaar na de voorlopige oplevering. Bij een appartementsgebouw moet de definitieve oplevering van de gemeenschappelijke ruimten plaatsvinden voor de definitieve oplevering van de private delen, zodat de bewoonbaarheid gegarandeerd is.
De definitieve oplevering vindt (zeker in het kader van de Wet Breyne) ten vroegste één jaar na de voorlopige oplevering plaats, doorgaans opnieuw op uitnodiging van de aannemer.
Wat is onderhoudstermijn bouw?
Het onderhoudstermijn is de periode na de oplevering waarin de aannemer of klusser de bij de oplevering geconstateerde oplevergebreken verhelpt. Ook (kleine) gebreken die nog tijdens deze periode aan het licht komen (door ingebruikname van het werk) worden geacht te worden hersteld in deze periode.
Wat zijn lichte verborgen gebreken?
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
Is een definitieve oplevering verplicht?
Dit is niet enkel een plicht voor de aannemer maar dit is ook zijn recht. De definitieve oplevering kan uitdrukkelijk geschieden, maar ook stilzwijgend. In de praktijk gebeurt de definitieve oplevering meestal op basis van een rondgang met bouwheer, architect en aannemer, en stelt met een proces-verbaal op.
Kan je definitieve oplevering weigeren?
De weigering door de koper om tot de oplevering over te gaan, moet samen met de redenen waarop zij steunt ter kennis worden gebracht aan de verkoper of de aannemer en dit door middel van een aangetekend schrijven.
Wat is de onderhoudstermijn?
De onderhoudstermijn is de termijn (en die termijn wordt in het contract aangegeven) waarin de Opdrachtnemer gehouden is gebreken die (in die termijn) aan de dag treden te herstellen. Als er in die termijn schade optreedt is die in de regel voor de Opdrachtgever.
Wat is onderhoudsperiode?
De onderhoudsperiode is de periode waarin de opdrachtgever (vaak de eigenaar van de woning) gebreken kan melden die de aannemer dan nog moet herstellen. Dit geldt alleen als deze gebreken daadwerkelijk als gebrek aan te merken zijn en ook niet al bij oplevering ontdekt hadden kunnen worden.
Kan je een voorlopige oplevering weigeren?
Criteria voor de weigering De oplevering kan alleen geweigerd worden om ernstige en belangrijke redenen. Kleine gebreken, ook al zijn ze talrijk, kunnen en mogen de voorlopige oplevering niet in de weg staan. De financiële waarde van de aangevoerde bezwaren verhouden zich tot de totale waarde van het uitgevoerde werk.