Hoe de mens een batterij werd?

Hoe de mens een batterij werd?

Daarin stelt Hans van der Loo – ‘een van de meest vooraanstaande goeroes die zorgen voor een geweldig presterend personeel’ – samen met co-auteur Patrick Davidson dat je energie kan zien als ‘een batterij. ‘ Energie, schrijven ze, komt ‘gewoon uit je brein, kost niets en is altijd in overvloed beschikbaar.

Hoe vervuilend is lithium?

Het probleem met de winning van lithium Miljoenen liters water wordt verspilt om het witte goud te winnen, in één van de droogste gebieden ter wereld. Lithium wordt gewonnen door mineraalrijk pekel naar het oppervlakte te brengen via diepe gaten in de zoutvlaktes.

Is lithium slecht voor het milieu?

Lithium-ionbatterijen staan aan de basis van de elektrische auto-hausse. De stijgende vraag naar de mineralen die nodig zijn voor de productie ervan — lithium, kobalt, nikkel, grafiet en mangaan — zal de komende jaren leiden tot een ongekende toename van de mijnbouw, tegen een hoge milieubelasting.

Kunnen batterijen gerecycled worden?

Lege batterijen, accu’s en mobiele telefoons kun je inleveren in inzamelbakken bij winkels en supermarkten. Daarmee doe je het milieu een groot plezier: de meeste materialen in batterijen zijn namelijk goed te recyclen. Dat spaart veel nieuwe grondstoffen uit.

Hoe wij én de aarde batterijen werden Naomi Klein schrijft over extractivisme in haar boek This Changes Everything… Die politieke ideologie laat zich samenvatten als ‘nemen nemen nemen’ – en behandelt de aarde als een bron die straffeloos kan worden uitgebuit. en Jelmer Mommers doet het in dit artikel.

Welke batterijen leveren problemen op voor het milieu?

Het is regelmatig in het nieuws: brand bij een afvalverwerker veroorzaakt door ontvlambare materialen tussen het afval. Dit levert gevaarlijke situaties op voor mens en milieu. Hoog tijd voor een stukje voorlichting over de grootste boosdoener: de lithium-ion batterij.

Gerelateerde berichten