Hoe dik is de oceanische korst?

Hoe dik is de oceanische korst?

Er zijn twee soorten aardkorst. Continentale korst en oceanische korst. Onder de oceanen ligt oceanische korst dat relatief dun is met een dikte tot zo’n 10 kilometer. De oceanische korst bestaat uit basalt, dioriet en gabbro met eroverheen een laag diepzeesedimenten.

Hoe dik is een oceanische plaat?

Oceanische korst heeft een dichtheid die meestal rond de 3100 kg/m3 ligt en een dikte van rond de 8–10 km. Onder de continenten en continentale platforms ligt continentale korst. Dit type korst bestaat uit felsische en intermediaire stollingsgesteenten en metamorfe en sedimentaire gesteenten.

De oceanische korst is ongeveer 10 kilometer dik en is hiermee vele malen dunner dan de continentale korst. Oceanische korst is wel zwaarder dan continentale korst, aangezien het uit basalt bestaat. Oceanische korst ontstaat op het midden van de oceaan bij een midoceanische rug. Hier bewegen twee aardplaten uit elkaar (divergente plaatgrens).

Wat is een continentale plaat?

Een continentale plaat bestaat voor een groot deel uit graniet, wat lichter is dan basalt. Als een continentale plaat met een oceanische plaats botst ( Convergente plaatsgrens ), zoals aan de westkust van Zuid-Amerika, duikt de oceanische plaat onder de continentale plaat.

Wanneer begint de continentale collisie?

Zodra het continent bij de subductiezone aankomt begint de continentale collisie. Oceanische korst heeft een hogere dichtheid dan continentale korst, bovendien is continentale korst meestal veel dikker dan oceanische. Gevolg is dat een continent veel moeilijker subduceert (in de aardmantel verdwijnt) dan de eraan vastzittende oceanische korst.

Wat is de hoogste laag van de korst?

Sedimentaire gesteenten vormen (samen met sedimenten) de bovenste laag van de korst. Soms kan die laag meer dan 5 km diep zijn, maar op de meeste plaatsen varieert dit tussen de 0 en een paar kilometer. Stollingsgesteenten vormen het grootste deel van de oceanische korst.

Related Posts