Hoe gaat een Ruggenmergpunctie?

Hoe gaat een Ruggenmergpunctie?

Bij een lumbaalpunctie prikt de arts met een dunne holle naald tussen twee wervels in de onderrug om wat hersenvocht weg te nemen. Hersenvocht is het vocht dat om de hersenen en ruggenmerg heen zit. Er kunnen veel redenen zijn om een lumbaalpunctie uit te voeren. Het hersenvocht wordt onderzocht op samenstelling.

Hoe lang last van lumbaalpunctie?

De eerste twee weken na de punctie kunt u last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid. Als u hier last van krijgt, moet u drie tot vier dagen strikte bedrust houden en veel drinken. Veel drinken betekent minimaal acht glazen per dag. Voor de hoofdpijn kunt u zo nodig paracetamol innemen.

Is een lumbaalpunctie gevaarlijk?

Een lumbaalpunctie kan soms complicaties of bijwerkingen met zich meebrengen. Tijdens het prikken kan de arts per ongeluk een zenuw raken. Je voelt dan een pijnlijke, maar ongevaarlijke elektrische schok of pijnscheut in je been. Een andere mogelijke complicatie van een lumbaalpunctie is hoofdpijn.

Hoe lang duurt een lumbale punctie?

Na afloop krijgt u een droog gaasje of pleister op het wondje. Deze mag er na een paar uur weer af. Vaak nemen we ook nog wat bloed bij u af. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

Waarom Caffeine na lumbaalpunctie?

Het is goed om na de ingreep cafeïnehoudende dranken te drinken, zoals koffie en cola. Veel drinken bevordert de liquorproductie. Cafeïne versterkt dit effect.

Wat als lumbaalpunctie niet lukt?

In sommige gevallen lukt de punctie niet in één keer. Dan wordt er direct een tweede keer geprikt. De punctie duurt gemiddeld 10 minuten. Na het onderzoek blijft u een uur plat op uw rug liggen om de kans op hoofdpijn zo klein mogelijk te maken.

Hoe pijnlijk is een lumbaalpunctie?

Meestal is alleen de prik door de huid wat pijnlijk, zoals bij het afnemen van bloed. Door uw rug zo bol mogelijk te maken en te ontspannen, wordt de kans vergroot dat de naald meteen goed zit en u geen extra pijn hebt. Van het wegnemen van het vocht zelf voelt u niets.

Wat kan er misgaan met een ruggenprik?

De volgende bijwerkingen en complicaties kunnen bij een ruggenprik voorkomen:

  • Een lage bloeddruk.
  • Soms komt het voor dat het verdoofde gebied zich wat verder naar boven uitbreidt.
  • U kunt misselijk zijn.
  • U kunt moeite hebben met plassen.
  • De plek waar u de ruggenprik heeft gekregen kan nog wat gevoelig zijn.

Hoe lang plat liggen na lumbaalpunctie?

Als u last heeft van deze hoofdpijn na de lumbaalpunctie, kunt u het beste een tot drie dagen bedrust nemen, waarbij u plat ligt. Meestal zullen de hoofdpijnklachten hierdoor afnemen. Tegen de hoofdpijn kunt u ook paracetamol gebruiken.

Wat is een ruggeprik?

Een ruggenprik is een prik dichtbij de wervelkolom. Er zijn twee soorten ruggenprikken: spinale ruggenprik en epidurale ruggenprik. Een ruggenprik is een vorm van regionale anesthesie.

Related Posts