Hoe geneest een meniscus?

Hoe geneest een meniscus?

Een gescheurde meniscus geneest meestal niet vanzelf. Soms kan de scheur gehecht worden, maar meestal zal het gescheurde gedeelte van de meniscus verwijderd worden. Er wordt zo weinig mogelijk van de meniscus verwijderd, om de schokabsorberende functie van de meniscus zo goed mogelijk te bewaren.

Wat voel je bij kapotte meniscus?

Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.

Behandelingen. Vaak besluit de orthopeed eerst een periode af te wachten om te kijken of de klachten vanzelf minder worden. Als dit niet het geval is, kan een kijkoperatie (artroscopie) in de knie een volgende stap zijn. Tegenwoordig wordt er minder snel aan een gescheurde meniscus geopereerd.

Wat zie je op een röntgenfoto knie?

Met een röntgenfoto van de knie kan de radioloog vooral de botten in en rond uw knie goed zien. Zoals uw knieschijf, het onderste deel van uw bovenbeen en het bovenste deel van uw onderbeen.

Hoe wordt meniscus behandeld?

Behandeling van de meniscus. Een meniscusscheur wordt via een kijkoperatie behandeld. Afhankelijk de grootte van het letsel, de locatie en de leeftijd van de patiënt wordt het gescheurde stukje meniscus verwijderd of gehecht. Indien de meniscus onherstelbare schade heeft opgelopen, dan wordt de scheur verwijderd.

Wat is de oorzaak van meniscusklachten?

De meest voorkomende oorzaak van meniscusklachten is het verdraaien van je knie. Je verdraait je knie doordat je bovenbeen draait op het moment dat je knie gestrekt is. Hierdoor blijft je onderbeen staan. Dit zorgt ervoor dat je meniscus klem komt te zitten.

Kan meniscus herstellen zonder pijn?

Een gescheurde meniscus kan gelukkig prima herstellen met het juiste oefenprogramma. Hierdoor kun je in bijna alle gevallen een operatie voorkomen. Of de scheur daadwerkelijk volledig verdwijnt is niet duidelijk, maar de klachten verdwijnen wel volledig. Het is bekent dat veel meniscusscheuren zonder pijn bestaan.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ‘een 12 weken durend oefenprogramma’ onder leiding van de fysiotherapeut dezelfde resultaten oplevert als een meniscusoperatie. Voorwaarde is wel dat het kniegewricht niet blokkeert en vrij kan buigen en strekken.

Hoe kunt u uw meniscus scheuren?

Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie. Uw knie wordt langzaam dikker. Daardoor kunt u nog meer pijn hebben. Soms komt er een stukje van de meniscus in de knie klem te zitten.

Wanneer kan meniscus genezen worden?

De meniscus kan zichzelf binnen een paar maanden genezen. Voorwaarde is wel, dat je nog jong bent en dat de meniscus goed doorbloed is. Om het herstel te bevorderen, is het belangrijk om kniel- en hurkbewegingen te vermijden.

Wat zit er aan de kant van de meniscus?

De pijn zit meestal aan de kant van de gescheurde meniscus. Traplopen, hurken en belaste draaibewegingen van de knie zijn pijnlijk. Er kunnen ook slotklachten optreden. De knie kan dan plots niet meer volledig strekken of buigen omdat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht.

Wat is een degeneratief meniscus letsel?

Meestal is dit een verdraaiing van de gebogen knie terwijl de voet op de grond staat. Er kan een knappend geluid of gevoel waargenomen worden en na enkele uren wordt de knie dik. Wanneer de klachten geleidelijk of door overbelasting ontstaan is er mogelijk sprake van een degeneratief meniscus letsel.

Related Posts