Hoe heet het orgaan dat insuline aanmaakt?

Hoe heet het orgaan dat insuline aanmaakt?

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier. Als u te weinig insuline aanmaakt, komt de glucose niet in uw lichaamscellen. Daardoor blijft er te veel glucose (suiker) in uw bloed.

Hoe maakt de alvleesklier insuline?

De alvleesklier geeft insuline af aan het bloed. Daarmee wordt de bloedsuiker geregeld. De cellen die in de alvleesklier insuline maken, heten bètacellen. Ze zitten in de eilandjes van Langerhans.

Wat maakt de pancreas aan?

De alvleesklier (pancreas) is een langwerpig orgaan in de buik. De alvleesklier maakt stoffen die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Dat zijn bijvoorbeeld enzymen voor het verteren van vet en hormonen die belangrijk zijn voor het regelen van het suikergehalte in het bloed.

Wat is insuline bij diabetes?

Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.

Wat zijn de symptomen van een hypo?

Verschijnselen van hypoglycemie

 • zweten.
 • beven.
 • plotse hevige honger.
 • geeuwen.
 • troebel zicht.
 • hoofdpijn.
 • hartkloppingen.
 • Wisselend humeur.

Hoe behandel je hypoglykemie?

Hypoglykemieën zijn de meest voorkomende, acute bijwerking van glucoseverlagende behandeling met insuline en, in mindere mate, van sulfonylureumderivaten, die mensen met diabetes meestal zelf kunnen oplossen door het innemen van druivensuiker (15-20 gram) en/of het eten van een koolhydraathoudende snack.

Wat is een Pancras?

De alvleesklier (pancreas) is een orgaan in de buurt van de maag. De alvleesklier maakt onder andere insuline aan. Daarnaast maakt de alvleesklier glucagon en spijsverteringssappen. De alvleesklier zit in de buik, gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm.

Wat is insuline secretie?

Na een maaltijd neemt de insulinesecretie toe onder invloed van de stijging van de glykemie (het bloedglucosegehalte) én door de aanwezigheid van voedsel in het spijsverteringskanaal. Dat zorgt ervoor dat glucose, het eindproduct van de vertering van koolhydraten in de voeding, wordt opgeslagen.

Wat moet je doen als je een hypo hebt?

Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light). Neem het liefst suiker in de vorm van glucosetabletten (druivensuiker/dextrose). Een glucosetablet komt namelijk het snelste in het bloed. Neem bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker wanneer je een hypo hebt.

Wat moet je doen als je een hypo krijgt?

Als uw bloedsuiker te laag is (hypo) of als u klachten heeft die daarbij passen, doet u dit:

 1. Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
 2. Of drink een groot glas water leeg met daarin een flinke scheut limonadesiroop of een lepel suiker (goed roeren).
 3. Of eet 6 tabletten druivensuiker.

Related Posts