Inhoudsopgave
Hoe het best je thermostaat programmeren?
5 tips om je thermostaat perfect in te stellen
- Kies de ideale temperatuur op ieder ogenblik van de dag.
- Stel je thermostaat zo nauwkeurig mogelijk in.
- Hou de temperatuur zo constant mogelijk.
- Kies voor een slimme thermostaat.
- Een graadje lager kan 7% besparing opleveren.
Wat is de hoogte van een thermostaat?
Beste plek thermostaat De beste plek voor de thermostaat is op een binnenmuur op ongeveer 1.50 m hoogte op een plek uit de zon en waar geen koude lucht van tocht door open ramen of deuren stroomt. De thermostaat zal de verwarming dan het meest comfortabel en energiezuinig laten werken.
Waar plaats je de thermostaat?
Een thermostaat plaats je best zo centraal mogelijk. Liefst ver weg van ramen en deuren. Ook niet in de keuken of de badkamer, omdat het in die ruimtes vaak warmer is. De beste plaats is op ooghoogte, in de woonkamer.
Stel je thermostaat zo nauwkeurig mogelijk in Het volstaat om een half uur voor het opstaan de verwarming op comforttemperatuur te brengen (20 °C), en een half uur voor je gaat slapen, mag de thermostaat al terug op 16 °C. De warmte van de leidingen zal je huis nog een half uur verder verwarmen.
Wat bespaar je met slimme thermostaat?
In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 18 procent besparen aan gas voor verwarming.
Hoe stel je thermostaat zuinig in?
Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Of zet de kachel nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik.
Hoeveel scheelt een slimme thermostaat?
Bespaar meer door inzicht in je verbruik De app van je slimme thermostaat geeft je inzicht in je energieverbruik. Zo zie je exact op welke momenten je meer bespaart door de verwarming lager te zetten. Door je thermostaat 1 graad lager te zetten bespaar je namelijk al tot 90 euro per jaar op je energierekening.
Wat kost slimme thermostaat?
Voor de goedkoopste slimme thermostaten betaalt u ongeveer 150 euro. De geavanceerdere modellen kosten al gauw meer dan 500 euro. Daarnaast zijn er nog de installatiekosten.