Hoe heten de nekwervels?

Hoe heten de nekwervels?

De cervicale wervelkolom (CWK) bestaat uit zeven halswervels. De bovenste halswervel (C1) ondersteunt de schedel en wordt de atlas genoemd. De tweede halswervel (C2) wordt axis of “de draaier” genoemd. De atlas en de axis kunnen ten opzichte van elkaar veel meer draaien dan andere wervels.

Wat zijn Pedikels?

Pedikels bevinden zich aan de achterzijde van het wervellichaam en zijn korte, cilindervormige uitsteeksels. Laminae komen samen in de middenlijn van de wervel en zijn platte stukken bot die aan de pedikels vastzitten. Een wervelgat is de opening die zich tussen de wervelboog en het wervellichaam bevindt.

Wat is een wervel?

Wat zijn wervels? Wervels zijn botten die op elkaar gestapeld staan. Ze zijn met elkaar verbonden met gewrichtjes, banden en tussenwervelschijven. Zo kunnen de wervels ten opzichte van elkaar een beetje bewegen.

Lees ook:   Waar wordt de klimaattop gehouden?

Wat is de tussenwervelschijf?

Een tussenwervelschijf vinden we in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels. Tussenwervelschijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. De ring van vezelig kraakbeen verdeelt de krachten gelijkmatig over de tussenwervelschijf.

Waar zit C7?

Cervicale wervelkolom Elke wervel wordt benoemd met de letter C en het nummer van de wervel (C1-C7). De halswervelkolom staat in voor de ondersteuning en beweeglijkheid van het hoofd en is hiermee het meest beweeglijke deel van de wervelkolom.

Hoe heet je bovenste nekwervel?

De eerste twee wervels hebben beide een unieke vorm en functie. De bovenste nekwervel ondersteunt de schedel en wordt de atlas genoemd. Deze wervel fungeert als spil. De vormgeving van de atlas maakt voor- en achterwaartse beweging van het hoofd mogelijk, zoals bij ‘ja’ knikken.

Waaruit bestaat elke wervel?

Een wervel is elk van de 33 botstukjes, waaruit de wervelkolom is opgebouwd, in principe bestaande uit een massief wervellichaam aan de voor(buik)zijde en de wervelboog aan de achter(rug)zijde die het wervelgat omsluit.

Lees ook:   Wat kost nieuwe SIM kaart?

Wat is Discopathie C6 C7?

Discopathie is een aandoeding van de tussenwervelschijf. Deze schijf zit tussen alle rug- en nekwervels in. De schijf bestaat uit kraakbeen met een zachte kern. Deze tussenwervelschijf is belangrijk voor de beweging van de wervelkolom en zorgt voor flexibiliteit van de wervelkolom.

De bovenste halswervel C1 ondersteunt de schedel en wordt de atlas genoemd. De tweede halswervel C2 wordt axis of de draaier genoemd. De atlas en de axis kunnen veel meer ten opzichte van elkaar draaien dan andere wervels. De overige halswervels worden aangeduid met C3 tot en met C7, van bovenaf geteld.

Related Posts