Hoe kom je erachter dat je hersentumor hebt?

Hoe kom je erachter dat je hersentumor hebt?

Symptomen

  • Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen.
  • Epilepsie of vallende ziekte is een frequent symptoom van een letsel in de hersenen.

Hoe wordt een hersentumor gediagnosticeerd?

Voor de definitieve diagnose van een hersentumor is tumorweefsel nodig dat onder de microscoop wordt onderzocht en waaraan moleculair onderzoek kan worden verricht. Soms kan worden volstaan met het nemen van een klein stukje weefsel uit het afwijkende gebied: een biopsie.

Kun je een hersentumor zien?

Een CT-scan maakt vooral botten goed zichtbaar. Kalkhoudende tumoren, zoals een craniofaryngeoom, kun je daarmee goed zien. Weke delen (zoals hersenweefsel, vocht, spieren) zie je minder goed. Kleine afwijkingen of veranderingen in hersenweefsel zijn daardoor moeilijk te beoordelen.

Hoe stel je een hersentumor vast?

Voor de definitieve diagnose neemt de arts een stukje weefsel uit de tumor. Een neurochirurg doet deze ingreep. Dit is een chirurg die gespecialiseerd is in operaties van het zenuwstelsel. De ingreep kan gebeuren via een stereotactische biopsie of een grotere operatie (craniotomie).

Kan je een hersentumor in je bloed zien?

Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.

Kun je een hersentumor zien op een rontgenfoto?

Zeer veel tumoren kunnen met radiologisch onderzoek in beeld gebracht worden. Meestal worden in het begin eenvoudige röntgenfoto’s gemaakt, omdat dat meestal snel gaat en al zeer veel nuttige informatie kan opleveren.

Wat is een Hersenbiopt?

Een hersenbiopsie is een onderzoek waarbij we een stukje hersenweefsel weghalen. Dit onderzoeken we in het laboratorium om te kijken wat er aan de hand is. We doen dit onderzoek als we vermoeden dat u een bepaalde afwijking in uw hersenen heeft. Bijvoorbeeld een ontsteking of een tumor.

Related Posts