Hoe komt een wetenschappelijke naam tot stand?

Hoe komt een wetenschappelijke naam tot stand?

Een plantennaam begint met de geslachtsnaam, ge- volgd door de soortaanduiding en eventueel een aanduiding voor een lagere rang (subsp. of var.). Met een plantennaam wordt een plant met een bepaalde identiteit, met bepaalde eigenschappen aangeduid.

Hoe werkt een wetenschappelijke naam?

Het eerste deel van de naam Canis geeft aan tot welk geslacht de wolf behoort. In dit geval dus tot het geslacht Canis. Lupis geeft aan om welke soort uit het geslacht het gaat. De hond is dan een ondersoort van de wolf met als wetenschappelijke naam Canis lupus familiaris.

Afgesproken is dat de botanische namen van planten moeten zijn ont- leend aan het Latijn of aan het (oud) Grieks of als Latijnse naam behandeld moet worden. De reden hiervoor is dat deze talen “dood” zijn en dus niet meer veranderen. Hierdoor verandert ook de spelling van de plantennamen in principe niet.

Hoe zijn de namen opgebouwd?

Volgens een oude traditie wordt een kind genoemd naar een van de ouders of grootouders. De oudste zoon wordt genoemd naar de vader van vaderskant, de volgende zoon naar de vader van moederskant. Jongere kinderen krijgen dan de naam van een oom of tante.

Wat betekent botanische naam?

formele naam voor een plantkundig organisme, bestaande uit een, twee of drie delen, die een uniek etiket biedt dat over de hele wereld gebruikt wordt.

Wat betekent Rotundifolia?

De laurier Rotundifolia, in het Latijns Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’, is de meest voorkomende soort laurier en wordt veel gebruikt voor het creëren van dichte lage of hoge hagen tot wel 5 meter. De bladeren vallen niet af en zijn het hele jaar groen.

Wat betekent vulgaris?

vulgáris (-is, -e), – van Lat. vulgus, de groote hoop, de gemeene man: tot den grooten hoop behoorend, overal voorkomend, algemeen.

Related Posts