Hoe komt het poollicht tot stand?

Hoe komt het poollicht tot stand?

Het noorderlicht hangt samen met een hoge zonneactiviteit. Op de zon komen zogenaamde zonnevlammen voor. Als de geladen deeltjes in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen, worden ze automatisch in de richting van de polen getrokken waardoor het noorderlicht ontstaat.

Wat is de oorzaak van het noorderlicht?

Wat veroorzaakt het noorderlicht? De aurora doet zich voor als de zonnewind tegen de magnetosfeer duwt (het gebied van de ruimte waarop het aardmagnetisch veld een invloed heeft) en de geladen deeltjes (elektronen) met een hoge snelheid de atmosfeer in slingert.

Wat is het Noorderlicht?

Ook wel aurora borealis genoemd: een lichtverschijnsel boven het noordelijk halfrond dat wordt veroorzaakt door interacties van deeltjes uit de zonnewind met de aardatmosfeer. Deze deeltjes worden normaliter vastgehouden in de zogenaamde Van Allen Gordels.

Hoe ontstaat het noorderlicht in kindertaal?

De aarde is het meest kwestbaar op de magnetische polen. Op de polen reageren de elektrisch geladen zonnedeeltjes met gassen die zich in de atmosfeer van de aarde bevinden. Die reactie komt in de vorm van een lichtschijnsel… et voila: het Noorderlicht.

Lees ook:   Wat is een selectiefunctionaris?

Hoe ontstaat de zonnewind?

De beweging van plasma in de kern van de zon genereert een magnetisch veld dat zich tot ver buiten de zon uitstrekt. Op enige afstand van het zonsoppervlak wordt dit magnetische veld dermate zwak dat het plasma kan ontsnappen. Zo ontstaat de zonnewind, die twee soorten kent: een snelle en een langzame.

Hoe ontstaat het noorderlicht kindertaal?

Zonnevlam schiet elektrisch geladen zonnedeeltjes de ruimte in. Het ontstaan van Noorderlicht begint bij de zon. Sommige van die ‘zonne’deeltjes worden zo heet dat ze zich losmaken van de zwaartekracht van de zon en met snelheden van wel 450 km/s de ruimte in vliegen. Dit verschijnsel noem je een zonnewind.

Related Posts