Hoe koud is het in de Zuidpool?

Hoe koud is het in de Zuidpool?

Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en ’s zomers tussen -5 en +5 graden.

Hoe koud wordt het in februari?

Het weer in Nederland in februari is kan erg koud zijn met temperaturen tussen de 2°C en 6°C graden. Als er geen wind is, is het niet extra koud. Er zijn veel dagen met regen in februari in Nederland.

Waarom zie je je adem als het koud is?

Met koud weer is je adem warmer dan de buitenlucht. Als je uitademt, koelt de waterdamp af. Het wordt dan weer zichtbaar als water. De adem die je ziet zijn dus eigenlijk heel kleine waterdruppels.

Hoelang is het geleden dat het zo koud was?

Maar voor Nederland is het toch al lang geleden dat de temperatuur überhaupt overdag onder het nulpunt dook. Op 12 januari 1929 wordt het slechts -9,1 graden in de Bilt. Dat is gigantisch koudt, als je bedenkt dat in december 1928 de temperaturen nog boven de tien graden uitkwamen.

Hoe koud is het op de poolgebieden?

Tussen die tijd komt de zon niet boven de horizon. Als er een straffe poolwind staat kan de gevoelstemperatuur dalen tot onder de -100 graden Celsius. De echte temperatuur in de winter ligt rond de -70 tot -90 graden Celsius. Naast de extreme kou die de Zuidpool bestrijkt, is de lucht ook enorm droog.

Hoe komt het dat de Zuidpool kouder is dan de Noordpool?

Op de Noordpool is het gemiddeld (veel) warmer dan op de Zuidpool. Dit komt omdat de Zuidpool een landmassa is en ook veel hoger boven zeeniveau ligt. De Noordpool is slechts ijs, dat op oceaanwater drijft. Dit water is relatief warm en zorgt voor mildere temperaturen op de Noordpool.

Is het kouder op de Noordpool of op de Zuidpool?

Op de Zuidpool is het nog kouder dan op de Noordpool. Aan de kust van Antarctica is het gemiddeld zo’n 10 graden Celsius onder nul, maar in het binnenland liggen de gemiddelden onder de 50 graden Celsius. Op de Noordpool is het een stuk warmer, en liggen de gemiddelden eerder in de buurt van 20 graden onder nul.

Wat voor weer wordt het in februari?

Overdag is het gemiddeld 7,0 graden en in de nacht 0,7 graden. De kans op nachtvorst is daarmee groot. Op gemiddeld twaalf dagen daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Temperaturen onder de -5 graden komen gemiddeld drie keer voor in februari en strenge vorst met minima onder de -10 graden slechts 0,6 keer.

Related Posts