Inhoudsopgave
Hoe krijgt een satelliet stroom?
Satellieten moeten voor hun eigen stroom zorgen. Dat doen ze meestal met grote zonnepanelen (‘vleugels’) die zijn bedekt met lichtgevoelige zonnecellen. De panelen zijn meterslang en zijn tijdens de lancering opgevouwen.
Hoe wordt een satelliet gemaakt?
Hoe blijft een satelliet in een baan om de aarde? De meeste satellieten worden in een baan om de aarde gebracht met behulp van een lanceerraket, zoals de Europese Ariane-raket. Een andere manier om satellieten in de ruimte te brengen, is ze aan boord van een Space Shuttle mee te nemen en in de ruimte uit te zetten.
Satellieten hebben zonnepanelen om ze te voorzien van energie. Die worden gemaakt in een speciaal lab in Leiden. Daar zijn ze ook aan het onderzoeken of we zonne-energie uit de ruimte naar de aarde kunnen transporteren.
Wat zend een satelliet uit?
Een omroepsatelliet ontvangt signalen die van de aarde speciaal naar de satelliet worden uitgezonden en zendt deze signalen opnieuw uit naar de aarde maar op een andere frequentie. Vanaf de aarde verzenden grote parabolische schotelantennes een vrij krachtig signaal precies naar de betreffende satelliet.
Wat doet een satelliet?
Veel satellieten helpen ons te navigeren, die noem je navigatiesatellieten. Zo weten we precies waar we zijn en hoe we onze bestemming moeten bereiken. Handig in de auto, maar ook voor vliegtuigen en schepen is dit belangrijk. Momenteel zweven er zo’n 5000 satellieten boven ons hoofd.
Wat kost een satelliet?
Wil je ‘m in een lage baan rond de aarde hebben, dan kost dat je zo’n 3000 dollar (ongeveer 2600 euro). Het satellietje zelf kost enkele honderden dollars om te maken. Dat betekent dat je voor 3000 euro in staat zou moeten zijn om je eigen satellietje in een baan rond de aarde te plaatsen.
Hoe lang duurt communicatie met Mars?
De communicatie tussen de aarde en Mars gebeurt via satellieten. Het gaat 3 tot 22 minuten duren om informatie van de aarde naar Mars te zenden.