Inhoudsopgave
Hoe omgaan met dromerig kind?
Thuis
- Probeer de vaste dingen thuis altijd te laten plaatsvinden op een vast tijdstip en in een vaste volgorde.
- Probeer het dagritme duidelijk te maken.
- Probeer activiteiten die je kind moeilijk vindt om te stoppen, of waar hij/zij helemaal in ‘op’ kan gaan in tijd te kaderen en beperken.
Welke school voor kind met ADD?
Welke school kies je voor je kind met ADD? (tips!) Informeer bij andere ouders naar ervaringen met basisscholen. Bezoek altijd 2 of meer scholen om sfeer te proeven. Stel positief kritische vragen, bijvoorbeeld over hoe de school omgaat met kinderen die meer aandacht nodig hebben.
Heeft mijn kind concentratieproblemen?
Straal zelf rust uit, praat langzaam en duidelijk. Beperk het aantal naschoolse activiteiten, maar kies bij voorkeur voor hobby’s waarin je kind zich lichamelijk kan uitleven. Motivatie is eveneens van groot belang. Als je kind echt zin heeft in een opdracht, zal het zich beter kunnen concentreren.
Waarom is mijn kind zo dromerig?
Het zijn aanwijsbare en doorgaans eenmalige oorzaken. Is een kind structureel niet in staat langere tijd zijn aandacht vast te houden, dan kan er sprake zijn van concentratieproblemen. Sommige ‘ongeconcentreerde’ kinderen gaan heel druk doen. Andere doen bijna het tegenovergestelde: zij dromen weg.
Waarom ben ik zo dromerig?
Je bent dromerig vanwege een constante gedachten stroom. Hierdoor is concentreren lastig en kom je vaak ongeïnteresseerd of afwezig over. Het tegenovergestelde kan gebeuren wanneer mensen met ADD een passie hebben voor iets. In dat geval kan de dromerigheid omslaan in een hyperfocus die kort of lang kan duren.
Waar loopt een kind met ADHD tegenaan?
Kinderen met ADHD hebben vaak moeite met beoordelen van de sociale interactie. Er kunnen dan bijkomende problemen ontstaan als angststoornis en depressie. Pubermeisjes met ADHD lopen door hun impulsieve gedrag meer risico: impulsief en onbeschermd seksueel gedrag, onvoorzichtig gedrag (webcam, foto) op internet.
Hoe kind helpen voor betere concentratie?
Hieronder een aantal handige tips hoe je als ouder/verzorger een kind helpt zich beter te concentreren.
- Achterhaal de oorzaak.
- Wissel activiteiten af.
- Zorg voor beweging.
- Doe (geheugen)spelletjes.
- Splits een grote opdracht in kleinere taken op.
- Pak de stopwatch.
- Strooi met complimentjes.
Hoe herken je concentratieproblemen?
Symptomen van concentratieproblemen Je kunt je aandacht moeilijk bij een bepaalde taak houden. Je hebt moeite met ordenen en het houden van overzicht. Je bent misschien vergeetachtig en chaotisch. Andere zaken leiden je snel af van waar je mee bezig bent.