Hoe ontstaat Nekstijfheid?

Hoe ontstaat Nekstijfheid?

Een stijve nek heeft vaak een onschuldige oorzaak zoals kou op je spieren, het maken van een onverwachte beweging, stress, te zware belasting van de nekspieren, griep of een verrekking. Bij minder dan twee procent van de mensen met een pijnlijke nek is de oorzaak minder onschuldig, zoals een hernia of whiplash.

Wat is bacteriële meningitis?

Bacteriële meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen en hersenen, veroorzaakt door bacteriën. De ziekte is levensbedreigend. Mensen kunnen de ziekte spontaan krijgen. De ziekte komt ook voor bij schedelletsel of na een (hersen)operatie.

Waarom Petechien bij meningitis?

Bacteriële meningitis evolueert soms naar convulsies en coma. In bepaalde gevallen kunnen er na 12 tot 24 uur ook petechiën en purpura ontstaan, dit wijst op sepsis. Indien ze sneller dan na 12 uur optreden wijst dit op een fulminant verlopende sepsis.

Wat zijn de symptomen van bacteriële meningitis?

Bacteriële meningitis begint vaak als een ‘zware griep’ met mogelijk: 1 hoge koorts, 2 spierpijn, 3 hoofdpijn, 4 zich onwel voelen, 5 sufheid en verwardheid, 6 misselijkheid en braken.

Welke organismen hebben parasitaire meningitis?

De organismen Cryptococcus neoformans ( cryptokokkenmeningitis) en Candida albicans ( candidiasis) zijn vaak de oorzaak van fungale meningitis. Parasitaire meningitis komt vaker voor in onderontwikkelde landen en is vaak het gevolg van parasieten die zich in besmet water, voedsel en de bodem bevinden.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. De infectie geeft een ernstig ziektebeeld zoals hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken.

Related Posts