Hoe snel kan een otter zwemmen?

Hoe snel kan een otter zwemmen?

Een otter kan wel 400 meter onder water zwemmen zonder naar adem te hoeven happen en zwemmend een snelheid van 11-14 km per uur bereiken. De oren en ogen kunnen tijdens het zwemmen worden afgesloten. Meestal blijft de otter minder dan 1 minuut onder water, maar hij kan het wel 4 minuten volhouden.

Wat zijn interessante weetjes van een otter?

Weetjes over de otter

 • In gevangenschap kunnen otters 11 tot 15 jaar oud worden, in het wild worden ze gemiddeld maar 3 à 4 jaar.
 • De otter is erg goed aangepast aan een leven in het water. De buitenste laag van zijn vacht is waterdicht, de binnenste laag is luchthoudend.

Welke snelheden uitgedrukt in km u van de otter zijn niet ondenkbaar op het land?

10 tot 12 kilometer per uur is de snelheid die een otter in het water kan bereiken. Op land kan hij nóg harder: 25 kilometer per uur.

Waarom zijn otters belangrijk?

In het verleden werd de otter genadeloos vervolgd omdat hij werd gezien als een geduchte concurrent van de visserij. Inmiddels weten we beter en is de otter een belangrijk boegbeeld voor het welslagen van de natuurontwikkeling, het waterbeleid en een motivatie om barrières te slechten.

Wat is het verschil tussen een bever en een otter?

Een otter is ongeveer even groot als een bever, al heeft de bever een veel bredere rug. Otters hebben een smallere, langere, ronde staart. Ook de kop ziet er anders uit: de otter heeft een brede snuit die uitsteekt naast de neuspunt. De ogen staan iets naar voren gericht en hebben wenkbrauwen.

Waarom houden otters handen vast?

Otters houden elkaars hand vast tijdens het slapen zodat ze niet wegdrijven van elkaar.

Otter (Lutra lutra)

 • De otter is 60 tot 140 cm lang, inclusief zijn staart van 35 tot 50 cm.
 • Een otter weegt gemiddeld 12 kg.
 • De pels is bruin, maar aan de buikzijde vaalwit tot grijs.
 • De otter is groot en slank, hij heeft een lange, kegelvormige staart en zwemvliezen tussen de tenen.

Hoe lang kan een otter onder water blijven?

Overdag ligt het dier meestal te slapen in een hol onder een boom, in een rietbed of in een dikke pol van pluimzegge. En ze zijn slim en schuw. Al lang voordat je ook maar in de buurt komt, verdwijnt de otter onder water. Ze kunnen vier minuten onder water blijven.

Hoe otters spotten?

 1. Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden kan gezien worden als de kraamkamer van de Nederlandse otter.
 2. Rottige Meente. Ook in de wateren van de Rottige Meente en omstreken kun je de otter tegenkomen.
 3. Nieuwkoopse Plassen.
 4. Naardermeer.
 5. Nationaal Park Lauwersmeer.

Wat lijkt er op een otter?

Verschillen otter en bever Zo behoort de bever tot de knaagdieren – hij is zelfs het grootste knaagdier van Europa – en de otter tot de marterachtigen, de familie waartoe ook de wezel en de hermelijn behoren. De bever leeft in families; de otter in z’n eentje.

Waar houden otters van?

De otter eet voornamelijk vissen kleiner dan 25 cm, zoals paling, baars, snoek, karper en zalm. Hij eet ook amfibieën, watervogels, woelratten, ratten, rivierkreeften, krabben, wormen en grotere insecten.

Waar komen otters voor in Nederland?

Leefgebied en verspreiding Momenteel komt de otter weer voor in Noordwest-Overijssel, Friesland, Gelderland en langs de Overijsselse Vecht. De otter leeft in oeverzones met voldoende dekking en rust van allerlei soorten stromende wateren, zoals meren, plassen, rivieren, kanalen, beken en moerassen.

Related Posts