Hoe te reageren op weerstand?
Benoemen: zeg hardop dat je weerstand voelt: dat geeft de ander de gelegenheid te reageren en aan te geven wat zijn bezwaren zijn. Erkennen: laat weten dat je begrijpt dat de ander weerstand voelt: dat maakt dat de ander zich gehoord voelt en dat neemt een deel van de weerstand vaak al weg.
Hoe omgaan met weerstand in team?
Als je een verandering ingaat, zorg dat je van te voren het gesprek opent over de weerstand die in dit traject gaat ontstaan. Bespreek minimaal dat de weerstand er hoe dan ook gaat komen en dat het prima is dat weerstand ontstaat. Laat het er zijn. Spreek als team af hoe je elkaar op zo’n moment nog steeds kan vinden.
Hoe omgaan met weerstand als leidinggevende?
Een vertrouwde omgeving met een open communicatie doet wonderen en zorgt dat weerstand minder de kop opsteekt. Zorg dan ook dat je als leidinggevende steeds je deur hebt openstaan.
Wat is weerstand in een team?
weerstand is een vorm van verzet, afweer, tegenstand of tegenwerking tegen een verandering (wijziging van taken, werkwijze, organisatiestructuur, werkomstandigheden, arbeidsvoorwaarden etc.), tegen de wijze waarop een boodschap wordt overgebracht, tegen de inhoud van een boodschap of tegen de boodschapper zelf ( …
Reageren op weerstand van anderen
- Benoemen. Zeg hardop dat je weerstand voelt.
- Erkennen. Laat weten dat je begrijpt dat de ander weerstand voelt.
- Bevragen. Vraag rechtstreeks naar de bezwaren zodat je daarop in kunt gaan.
- Meebewegen en kantelen (judo).
- Vermijden.
- Draagvlak creëren.
- Van weerstand profiteren.
Verschillende situaties Benoemen: zeg hardop dat je weerstand voelt: dat geeft de ander de gelegenheid te reageren en aan te geven wat zijn bezwaren zijn. Erkennen: laat weten dat je begrijpt dat de ander weerstand voelt: dat maakt dat de ander zich gehoord voelt en dat neemt een deel van de weerstand vaak al weg.