Hoe test je wilsbekwaamheid?

Hoe test je wilsbekwaamheid?

mEDIScH OOrDEEl van DE bEHanDElEnD artS In de praktijk vindt de wilsbekwaamheidsbeoordeling meestal impliciet plaats: de arts geeft informatie en bij een ade- quate (meestal instemmende) reactie acht hij de patiënt wilsbekwaam.

Iemand is wilsonbekwaam als hij de informatie van de arts niet (meer) kan begrijpen en afwegen, niet begrijpt wat de gevolgen van zijn besluit zijn en/of geen besluit kan nemen. Wilsbekwaamheid is afhankelijk van de context en de vraag die gesteld wordt.

Wat houdt Belehrungspflicht in?

Belehrungspflicht. De notaris heeft een zogenaamde “Belehrungspflicht”. Dit houdt in dat de notaris partijen goed moet informeren over de gevolgen van de akte. Hij is daartoe gehouden om er zeker van te zijn dat de partijen de gevolgen van de door hen beoogde rechtshandeling overzien.

Wat is een notariële akte?

Van een notariële akte staat vast dat het document: echt is; een vaste datum heeft; gelezen, begrepen en ondertekend is door de betrokkenen (niet meer is gewijzigd na ondertekening).

Is de notaris een ambtenaar?

De notaris is een ambtenaar die de bevoegdheid heeft om authentieke akten op te maken (art. 156 Rv. jo. art 2 lid 1).

Wat moet er in een notariële akte staan?

Waaruit bestaat de notariële akte?

  • De naam van zowel de koper als de verkoper, alsook hun burgerlijke staat.
  • De datum van de ondertekening van de akte en de studie van de notaris.
  • Het adres van de woning, de oppervlakte, de omschrijving van de kamers en eventueel de meubels die bij de woning verkocht worden.

Waarom notariële akte?

De notariële akte heeft een bijzondere bewijswaarde. Dat heeft tot gevolg dat je met een notariële akte je rechten kan laten gelden (bv. De bijzondere ‘kracht’ die aan een notariële akte ‘plakt’ geeft partijen de nodige bescherming, zodat conflicten voor de rechtbank worden vermeden.

Wie beslist ondersteunen van wilsbekwaamheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking?

Het centrale thema is wilsbekwaamheid. Want als de cliënt een beslissing begrijpt, mag hij zelf beslissen. Aan de begeleider de taak om hem daarbij te ondersteunen. Alleen als de cliënt een beslissing niet overziet, dus voor de beslissing wilsonbekwaam is, kan de begeleider de beslissing bij de cliënt weghalen.

Gerelateerde berichten