Hoe verzorg je een geinfecteerde wond?

Hoe verzorg je een geïnfecteerde wond?

Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.

Wat is sereus wondvocht?

Sereus exsudaat (soms ook wel sereus transsudaat genoemd) komt voor bij milde ontstekingen. Het bevat weinig eiwitten. De samenstelling heeft overeenkomst met serum en wordt onder andere gezien bij tuberculose. Maligne exsudaat is exsudaat dat ontstaat bij tumoren en bevat kankercellen.

Welk Wondmateriaal bij geinfecteerde wond?

De werkgroep is van mening dat een lokaal geïnfecteerde wond met jodium of honing kan worden behandeld, na adequate reiniging (zie module ‘Reiniging en ontsmetting’).

Waarmee mag een wond met ontstekingsverschijnselen gereinigd worden?

Wanneer een acute wond gereinigd dient te worden, wordt het gebruik van lauwwarm kraanwater geadviseerd. Denk daarbij aan patiëntvriendelijke en veiligheidsomstandigheden, zoals een zachte straal en de kwaliteit van het kraanwater.

Welke symptomen kunnen duiden op een geïnfecteerde wond?

Waaraan herkent u een infectie?

  • roodheid van de wond;
  • zwelling rondom de wond;
  • pijn;
  • pusvorming/wondlekkage;
  • koorts.

Welk soort Verbandmiddel zou je kiezen bij een geïnfecteerd Wondbed?

– Bij geinfecteerde wonden behandelend arts inlichten en gazen gedrenkt in antiseptische oplossing of een antiseptisch verband starten.

Hoe verzorgt de arts de wond met antibiotica?

Als de infectie erg groot is dan is het soms nodig om het dode weefsel en het pus af te voeren. Pus en dood weefsel vertragen het genezingsproces en hierdoor zal de antibiotica ook minder efficiënt werken. Meestal verzorgt de arts de ontstoken wond met antimicrobieel verband en zilververband.

Hoe voorkom je een wondinfectie?

Als de wond erg rood en dik is, kan dit een teken zijn van een wondinfectie. Ga na of de pijn erger is geworden: als de plek meer pijn doet of meer klopt, kan dit een symptoom zijn. Controleer of er geel of groen pus uit de wond komt: als er pus of troebel vocht uit de wond komt, kan dit duiden op een infectie. Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe verwijder je de wond?

Dit doe je door middel van de volgende stappen: Was je handen grondig met antibacteriële zeep. Bekijk de wond goed: verwijder eerst alle pleisters en het verband. Controleer of de wond rood of gezwollen is: bekijk of de wond roder en dikker is dan de dag ervoor.

Related Posts