Hoe Vetspek Uitbakken?

Hoe Vetspek Uitbakken?

Gewoon in een koekenpan zonder boter of olie bakken, want vet spek heeft natuurlijk vet genoeg om in te bakken.

Wat zijn Spekkaantjes?

Wat in de pan achterblijft na het uitscheppen van de kaantjes is zuivere reuzel. Spekjes of spekkaantjes zijn kaantjes die uit spek worden gebraden (zie runderkaantjes). Deze worden in Nederland het meest als zodanig gegeten. Het uitgebakken vet is spekvet.

Is spekvet gezond?

Er zit 73,2 gram vet in 1 lapje (100 gram) spek, waarvan 28,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.

Waar zijn kaantjes van gemaakt?

Ze worden gemaakt van de buitenste harde laag van het spek van varken of rund, het zwoerd, die normaal wordt weggegooid. Lekker no waste dus! Oorspronkelijk zijn kaantjes een bijproduct van reuzel (gesmolten vetspek), maar ze zijn eigenlijk veel te lekker om alleen een bijproduct te zijn.

Een tip om je spekjes net wat krokanter te bakken, is door ze eerst even uit de koelkast te halen voordat je ze meteen bakt. Als je de spekjes zo’n 15 minuten buiten de koelkast bewaart en daarna pas in de koekenpan doet, worden ze krokanter.

Wat kan je doen met varkensvet?

De nederlandse term voor lard is reuzel en is varkensvet wat je prima als vetstof kunt bruiken om mee te bakken. Het wordt met name veel gebruik voor hartig pastei deeg, maar ook in zoete recepten komt het voor zoals bijvoorbeeld in de engelse lardy cake.

Hiervoor gebruik je een bakplaat bedekt met aluminiumfolie. Verwarm de oven op 200 graden Celsius en laat de bacon /spek, afhankelijk van de dikte, tussen de 10 en 20 minuten garen op de bakplaat. Extra knapperig? Leg een rooster over de bakplaat en laat de bacon hier op braden.

Hoe krijg je spekblokjes knapperig?

Doe de spekjes in de pan en bak ze in 5 tot 8 minuten uit. Zet het vuur niet te hoog, want dan kunnen ze verbranden. Schep de spekjes regelmatig om, zo worden ze gelijkmatig bruin en krokant.

Wat is uitgebakken spek?

Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd. Stukjes uitgebakken spek stonden bekend als kaantjes. Spekvet is verkrijgbaar bij de slager.

Welke spek voor bacon?

De Engelse term voor spek is ‘bacon’. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.

Is gebakken spek gezond?

Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo’n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!

Kun je ontbijtspek rauw eten?

Reacties. Als iets gerookt is ,dan heeft het een behandeling ondergaan. En is het geschikt om zonder te verwarmen te eten.

Kun je gerookt spek bakken?

Verwarm de oven op 200 graden Celsius en laat de bacon/spek, afhankelijk van de dikte, tussen de 10 en 20 minuten garen op de bakplaat. Extra knapperig? Leg een rooster over de bakplaat en laat de bacon hier op braden. Het vet druppelt op deze manier op aluminiumfolie waardoor schoonmaken een fluitje van een cent is.

Kun je gerookt spek rauw eten?

Wat is het verschil tussen buikspek en speklappen?

Rugspek bestaat voornamelijk uit vet, en staat daarom ook bekend als vetspek. Buikspek bevat meer vlees: het zogenaamde doorregen spek, in de volksmond bekend als ‘mager’ spek. Buikspek levert de meeste producten op, denk aan de speklappen, Zeeuws spek, katenspek, ontbijtspek, rookspek en zuurkoolspek.

Wat voor soorten spek zijn er?

Verschillende soorten spek.

  • Vet Spek/ Lardo. Vet spek is spek van de rug van het varken en heeft, de naam zegt het al, weinig vlees en vooral veel vet.
  • Kinnebakspek. Kinnebakspek is afkomstig van de varkenskop.
  • Ontbijtspek.
  • Pancetta.
  • Zeeuws spek.
  • Bacon.
  • Zuurkoolspek.
  • Breydelspek.

Hoe slecht is spek?

Er zit 73,2 gram vet in 1 lapje (100 gram) spek, waarvan 28,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.

Wat kun je doen met spekvet?

1 Roer of bak je eieren in spekvet Smelt een kleine hoeveelheid in een koekenpan (in plaats van boter) voordat je je eieren kookt, en het is alsof je een ontbijt met meerdere gerechten in één hebt. Dit werkt ook voor pannenkoeken of wentelteefjes!

Related Posts