Inhoudsopgave
Hoe weet je wie de executeur is?
De benoeming van de executeur in het testament De opsteller van dat testament bedenkt wie de executeur moet zijn. Dat hoeft de erflater niet te overleggen met de executeur, maar dat mag of kan wel. De opsteller van het testament kan deze executeur altijd wijzigen, door de wijziging van het testament.
Wat moet je doen als je erfgenaam bent?
Bent u erfgenaam? Als u de erfenis aanvaardt, krijgt u uw deel van de nalatenschap. U verdeelt de nalatenschap samen met de andere erfgenamen. In het testament of de wet staat wie welk deel krijgt.
Wie tekent verklaring van erfrecht?
Een verklaring van erfrecht is een verklaring opgemaakt door een notaris, waarin wordt aangegeven wie na overlijden bevoegd zijn over het vermogen te beschikken, en wie bevoegd zijn om betalingen te doen. Een verklaring van erfrecht is dus een bevoegdheidsverklaring.
Wie controleert de executeur?
Een notaris controleert voordat hij een verklaring van erfrecht of executele afgeeft of de overledene een executeur heeft benoemd in het laatst gemaakte testament. Ook controleert de notaris of er een codicil is met een executeursbenoeming.
Wat is een akte van vaststelling?
Akte van vaststelling erfdelen Als erfgenamen een vordering op een andere erfgenaam erven (bijvoorbeeld kinderen op een (stief)ouder) kan het verstandig zijn die vordering in een akte vast te leggen. Later staat dan onomstotelijk vast wie welke vordering heeft.
Hoe wordt de hoogte van de erfenis bepaald?
De waarde van de nalatenschap bepaalt u dus kort gezegd als volgt: de waarde van de bezittingen van de nalatenschap minus de waarde van de schulden en kosten van de nalatenschap.
Hoe weet je of je recht hebt op een erfenis?
Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u terecht bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats kunt u zien op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl. Bij de rechtbank kunt u gratis het boedelregister inzien.