Inhoudsopgave
Hoe werkt een Textuurdriehoek?
Zand- en kleigronden worden ingedeeld op basis van de gehalten aan klei-, silt- en zandfractie. De textuurdriehoek, geeft de verhoudingen weer die je op natuurlijke wijze terugvindt in de Nederlandse gronden (grijze strook). De indeling van grondsoorten is vooral gebaseerd op het lutum-(of: klei-)gehalte van de grond.
Wat is de textuur van een bodem?
Deze wordt bepaald door het minerale materiaal waaruit de bodem is samengesteld, meer bepaald door de onderlinge verhoudingen van zand, leem en klei in de bodem. Deze hebben elk deeltjes van verschillende korrelgrootte. De bodemsoort bepaalt of een plant goed groeit of niet.
Is leem waterdoorlatend?
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Leem bestaat eveneens uit lutum, en is door de wind afgezet. Deze lutumdeeltjes kunnen ook weer afkomstig zijn van veel verschillende gesteenten. Leem is meestal een mengeling van kleideeltjes, silt en zand.
Wat is het verschil tussen klei en leem?
Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm. Leem is meestal een mengeling van kleideeltjes, silt en zand.
Waaruit bestaat Lutum?
Lutum is het percentage klei van de grond (deeltjes kleiner dan 2 micrometer). Vroeger werd – als het over klei ging – gesproken over het percentage ‘afslibbaar’ van de grond. Afslibbaar slaat op de kleideeltjes kleiner dan 16 micrometer. Het percentage lutum is dus altijd kleiner dan het percentage afslibbaar.
Welke maat grind voor drainage?
Neem het formaat 16 – 32mm of 4 – 16mm voor optimale waterdoorlatendheid. Let op, leg wel worteldoek om vervuiling met zand of aarde tegen te gaan! Legt u drainage aan rond uw huis, dan wilt u mogelijk een decoratieve grindsoort. Hiervoor zijn vele soorten grind of split geschikt, denk aan Wit grind of Basalt split.
Is leem makkelijk bewerkbaar?
Zogenaamde vette leem bevat veel klei, terwijl arme of schrale leem tot wel 60% zand of silt bevat. Leemstuc is geschikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Het is onbrandbaar en is qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc.