Hoe werkt een wolkbreuk?

Hoe werkt een wolkbreuk?

Een wolkbreuk is een abrupte regenbui waarbij een extreme hoeveelheid neerslag in een korte periode wordt geproduceerd. In Nederland wordt een wolkbreuk gedefinieerd als een hevige bui waarin 25 millimeter of meer in een uur valt, en/of minstens 10 millimeter in vijf minuten.

Wat is een forse regenval?

Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstens één van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen. Zulke zware buien komen vooral ’s zomers voor, maar soms ook in andere jaargetijden.

Wat is hoosbui?

Tijdens een hoosbui valt er in korte tijd heel veel regen, ze ontstaan over het algemeen in de zomer. Al het water dat tijdens zo’n hoosbui valt kan niet worden afgevoerd en blijft op de straat of op het land staan, of stroomt van daken en wegen het riool in.

Hoe noem je harde regen?

Een enorme plensbui, die in korte tijd een gebied of wijk onder water zet, wordt ook wel een wolkbreuk genoemd. Een bui, waarin het zo hard regent dat er in 5 minuten ruim 10 mm of meer valt wordt door het KNMI een wolkbreuk genoemd.

Hoe werkt een wolk?

Wolken ontstaan doordat waterdamp in de lucht condenseert. Deze warme lucht waterdamp stijgt op. Hoe hoger de waterdamp in de lucht komt, hoe meer het afkoelt. Doordat de temperatuur daalt, veranderd de waterdamp in kleine druppels.

Hoeveel water kan de riolering aan?

Het verharde oppervlak in de voortuin kan direct afstromen naar de straat. Een rioolstelsel is zo gedimensioneerd dat één keer per twee jaar water op straat kan komen te staan. Het stelsel voert het regenwater met een flinke capaciteit (20-30 mm per uur) af naar overlopen/overstorten.

Hoeveel water kan riool aan?

Een rioolstelsel is zo gedimensioneerd dat één keer per twee jaar water op straat kan komen te staan. Het stelsel voert het regenwater met een flinke capaciteit (20-30 mm per uur) af naar overlopen/overstorten. Hierdoor is de duur van water op straat relatief kort, meestal in de orde van een kwartier tot een paar uur.

Een wolkbreuk ontstaat als buien lang boven een bepaald gebied blijven hangen doordat het weinig waait. Wolken regenen dan leeg boven één plek. In korte tijd valt er een enorme hoeveelheid water uit de lucht: minstens 25 millimeter in een uur of minstens tien millimeter in vijf minuten.

Related Posts